Comunitate

Dobra e mereu câștigătoare. Alte două investiții ce se vor implementa în acest an

Magdalena Șerban

Conducerea din Dobra va marca unul dintre cei mai buni ani investi­țio­nali, aici urmând ca pe lângă mega proiectul de introducere a rețelei de gaz să debuteze cu mult mai multe, printre care, din fonduri de mediu, două cu impact major asupra comu­ni­tății. Ambele sunt susținute integral din finanțările câștigate, deci nu au cotă bugetară locală.

Platformă de gunoi, adaptată nevoilor reale
Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale cres­că­torilor de animale, dar și ale autori-tăților locale, pentru a proteja apele din zonă de poluarea cu nitrați. Toți edilii cunosc dificultățile pe care le au micii fermieri și gospodarii care cresc ani­male în curțile lor, legate de asigurarea condițiilor minime de gospodărire a bălegarului. Mai exact de stocarea aces­tuia pe plat­forme care să nu per­mită ca scur­gerile să se infiltreze în pânza freatică și, de acolo, direct în fân­tâni. Astfel, prin acest regim cen­tra­lizat pot să-i scu­tească pe fermieri de a cheltui bani cu propriile lor capa­ci­tăți de de-pozitare. Un alt avantaj e că pentru cei care sunt înscriși la APIA și AFIR, predarea gu­noiului de grajd la platforma co­munală îi va ajuta să demonstreze faptul că sunt con­formi în ceea ce privește cerințele celor două instituții vis-a-vis de sto­ca­rea acestuia. „Vom respecta condițiile de bune practici agricole pentru gestio­na­rea gunoiului de grajd și a dejecțiilor de origine animală, conform preve­de­rilor în vigoare (generează miros, în pri­mul rând), așa că locația pentru o astfel de platformă va fi în extravilan, mai exact între satele Dobra și Mihăiești. Aceste sisteme pot fi și individuale, dar noi vrem să ajutăm pe toată lumea și să le realizăm în regim centralizat. Ur­mează să semnăm contractul de fi­nanțare, cuantumul fiind de 3 milioane de lei”, a anunțat Ovidiu Pădurean (foto), prima­rul din Dobra.

Plus două cămine
Al doilea program investițional ține de reabilitarea energetică a două că­mine culturale, și anume așezământul din Panc și cel din Panc-Săliște. ,,Tâm­plăria trebuie schimbată, încălzirea se face cu sobe pe lemn, deci automat se impune un alt sistem, mai nou. De la înlocuirea șarpantei și până la pompe de căldură, e prevăzut totul. Și mai sunt și panouri fotovoltaice pentru a asigura independență energetică, atât cât se poate. În concluzie, totul pentru cheltuieli reduse. Cele două edificii se impunea să le reabilităm, aici nemai­fiind executate lucrări de acest gen. Drept urmare, starea lor e una degra­dată. Tot 3 milioane de lei e valoarea și pentru acest proiect. Așteptăm sem­narea contractului de finanțare”, a mai transmis edilul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

6 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

6 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

6 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

6 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

6 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

6 ore ago