Magdalena Șerban
Administrația din Dobra nu vrea să piardă „trenul verde” al investițiilor, urmărind să câștige proiecte atât pentru stații de încărcare electrică, eficientizare energetică a clădirilor publice, cât și pentru achiziționarea a trei microbuze școlare nepoluante. Totul din fonduri de mediu, respectiv cu finanțare nerambursabilă provenită de la Uniunea Europeană.
S-au identificat locațiile eligibile
„Prin Administrația Fondului pentru Mediu vrem să realizăm două stații de încărcare electrică cu câte două puncte fiecare, așa cum prevăd normativele tehnice. Unul dintre considerentele de bază ce trebuie respectate este ca acestea să fie poziționate în imediata apropiere a transformatoarelor, pentru a se putea asigura fluxul energetic optim pentru ambele tipuri de încărcare: lentă și rapidă. Așa că ne-am orientat către zona centrală, adică piața agroalimentară din satul principal și vom monta și în zona fostului CAP, pe Strada Mihai Eminescu. Potrivit ghidului, se finanţează staţiile formate din minimum două puncte de reîncărcare, alimentate de acelaşi punct de livrare din reţeaua publică de distribuţie, dintre care un punct de reîncărcare permite încărcarea în curent continuu la o putere ≥ 50 kW şi un punct de reîncărcare permite încărcarea în curent alternativ la o putere ≥ 22 kW a vehiculelor electrice. Cât privește atuurile acestui proiect pe care unii poate îl vor percepe ca fiind neadecvat și neoportun, ele se vor resimți în rândul localnicilor care în anii ce vin vor cântări mai bine posibilitatea de a cumpăra un autovehicul electric. Evident, un mare plus o să fie legat de costurile mult mai reduse, chiar de trei, patru ori la economia legată de alimentarea lunară, și mai ales scutirea de la impozite și avantajul pe care îl oferă populației prin lipsa emisiilor de carbon. Infrastructura nu este foarte dezvoltată și tocmai asta se și vizează prin acest program. Deocamdată, la nivel local există proprietari de autoturisme hibrid și clasice, însă piața auto se redefinește de ceva timp, iar destinația este clar una care nu va dăuna mediului înconjurător și se va face, treptat, tranziția către astfel de mijloace de transport. Deasta nu vrem să fim codași și ne organizăm acum, când primim finanțare și nu trebuie să venim nici măcar cu cotă parte din visteria proprie, deci banii sunt asigurați în întregime. E bun și tradiționalismul, dar trebuie să fim și realiști și să acceptăm schimbările care sunt inevitabile, la scară largă”, a arătat Ovidiu Pădurean (foto), primarul din Dobra.
Viteză în accesare. Primul venit, primul servit
De asemenea, eficientizarea energetică a clădirilor în baza fondurilor de mediu reprezintă o prioritate, având în vedere evoluția actuală a prețurilor și a tarifelor la utilități. Pe de altă parte, costurile legate de reabilitarea termică a unui edificiu sunt mai mici decât cele pentru instalarea unei capacităţi suplimentare de energie termică pentru încălzire. În România, consumurile energetice sunt la nivelul a 40 la sută din consumul total de energie al ţării, iar ponderea aceasta s-a constatat mai mult sau mai puţin peste tot în lume. Așadar, conducătorii locali încearcă să diminueze cheltuielile, iar în egală măsură să și reabiliteze energetic clădirile de rang public. Concomitent, transportul elevilor trebuie soluționat pentru a deveni decent și mai puțin apăsător cu bugetul. „Pe fonduri de mediu nu ne-am decis încă pentru care cămine culturale (două) să accesăm în primă fază componenta ce are ca obiectiv eficientizarea termică. În perioada imediat următoare vom veni cu concluzia. Dar ce e nevoie neapărat este ca prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR să înlocuim actualele microbuze școlare cu unele noi, electrice (capacitate 16+1 locuri, fiecare). Au ani de fabricație destul de îndepărtați (2007-2010, ceva de genul) și o rutină în servisare, deci bani aruncați pe reparații nenumărate, piese oarecum greu de găsit, etc. Înțeleg că unii ar prefera să ne îndreptăm atenția poate către altceva, dar dacă noi nu avem grijă de copiii noștri, ce pretenții să avem de la alții. Un microbuz trebuie să fie sigur și să meargă la sigur, că e caniculă sau ninge. De ce să stăm cu emoții?”, a mai subliniat edilul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…