Documente inestimabile, repatriate de la Londra
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Marea Britanie şi Irlanda de Nord, au repatriat ieri, 28 mai, din Londra două obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă. Este vorba de două monumente epigrafice care reprezintă două tabulae de bronz care conţin legile municipiului Troesmis (judeţul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius.
Legea scrisă a unui oraş roman
Potrivit comunicatului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o casă de licitaţii din Londra, care a sesizat autorităţile britanice privind circumstanţele deţinerii lor, în condiţiile în care erau puse în urmărire internaţională. Din datele anchetatorilor reiese că artefactele au fost sustrase în 2002, din situl arheologic al oraşului Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, ulterior fiind vândute pe piaţa internaţională de antichităţi cu 80.000 de lire sterline. Faptele au fost comise de persoane aflate în curs de urmărire sau judecare pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice. Din concluziile raportului de expertiză rezultă că monumentele sunt din bronz, primul având dimensiunile de 67 pe 54 cm şi o greutate de 26,41 kg, iar al doilea are 59 pe 50 cm şi greutatea de 23,60 kg. Textele încrustate pe suprafaţa celor două obiecte sunt în limba latină şi reprezintă „legea municipală a unui oraş roman”, obiectele provenind din municipiul roman Troesmis, (Igliţa, judeţul Tulcea), aşezare urbană romană datată din secolele I î. Hr. – III d. Hr.. Este vorba de cele mai importante documente scrise aparţinând istoriei noastre vechi şi provenind de pe teritoriul României.
Hoţi de comori antice condamnaţi
Reamintim că în perioada 1998 – 2014, mai multe grupări de braconieri din siturile arheologice au sustras şi au valorificat ilegal mai multe tezaure monetare, brăţări spiralice din aur şi alte artefacte. Ele au fost sustrase din siturile arheologice de la noi din judeţ, Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie. Din acest motiv, numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Obiectele sunt puse în urmărire naţională şi internaţională, prin Interpol, iar căutătorii de comori au fost trimişi în judecată, existând deja o sentinţă definitivă prin care 12 dintre ei au fost condamnaţi definitiv.