Domnul Vally şi socialiştii
Sainte-Honorine este un sătuc francez din Normandia, iar domnul Jean Vally este primarul său. În Franţa, fiecare sat are primar. Domnul Vally mai este şi proprietarul unui service auto din sat, service de care este foarte mândru.
L-am cunoscut întâmplător, căutând un ornament pentru maşină. Ne-a spus monosilabic să aşteptăm, apoi să-l urmăm. În spatele service-ului, într-un mic parc, aşteptau maşini destinate casării. În timp ce lucra, domnul Vally a devenit vorbăreţ. Uşor amuzat, ne-a spus că maşina de pe care demonta ornamentul i-a fost furată din faţa atelierului, de către un tip cu probleme de sănătate mintală, pe care îl părăsise nevasta, se apucase de băut şi îi furase trei maşini. Acum tipul era la închisoare.
E criză, i-am răspuns, oamenii au nevoie de bani…
Domnul Vally ne-a spus părerea sa despre criză. Criză este, crede domnia-sa, şi pentru că se munceşte puţin. Uitaţi-vă la mine, ne-a invitat el, lucrez de la 14 ani şi am 70… Am început cu acest atelier, apoi am mai cumpărat nişte teren şi încă un atelier, într-un sat apropiat. Nu contează că sunt la pensie, lucrez tot timpul.
Ne-am uitat mai atent la el, aşa cum ne spusese. Părul încă negru, musculos, nu arăta, la 70, mai mult de 55. L-am felicitat şi a zâmbit înţelegător, reconfirmându-şi vârsta. Tinerii, a reluat explicaţia, nu vor decât bani, cât mai repede şi cu cât mai puţină muncă. Iar socialiştii (se referea la politicienii francezi cu această orientare) au introdus săptămâna de lucru de 35 de ore. Catastrofal, să ştiţi, a afirmat el nervos. Politicienii au sperat să creeze mai multe locuri de muncă. Firmele au reacţionat scăzând salariile şi făcându-i pe oameni să facă acelaşi lucru nu în 42 de ore, cât era până acum, ci în 35.
Domnul Vally ne-a dat ornamentul, făcând un gest din mână gen „lasă…” când l-am întrebat cât costă. Am pornit spre ieşire, dar se oprea des, pentru a povesti.
Când vine un tânăr să se angajeze, a continuat patronul şi primarul, mă întreabă cât câştigă, câte zile libere are şi mai ales dacă la mine se lucrează 35 de ore. Îi spun că la mine se lucrează 42. Am un mecanic care este la mine de 25 de ani, este cel mai bun şi câştigă 2000 de euro net pe lună. Domnul Vally ne-a privit mândru. 2000 de euro net… Mai am unul, mai tânăr, care câştigă 1650 de euro net, în condiţiile în care salariul mediu net al unui mecanic auto este cam de 1.350 de euro, nu la Paris sau în oraşele mari, ci în provincie.
Domnul Jean Vally ne-a salutat, patronul atelierului auto „Vally” şi primar în satul Sainte-Honorine des Pertes ne-a urat drum bun şi şedere plăcută în Normandia şi s-a întors la atelierul său.
Asa, si… ? Care-i morala ?
NIMIC DESPRE NIMIC!!
IMPERSONAL – UN NIMENI CARE SPUNE NIMIC.
BAI, sunt atat de satul de indivizii care isi schimba mereu pseudonimele anonime, lasii notorii care se tot ascund mereu si mereu dupa alte nume idioate, pentru a-si spune si ei parerile. Frate, daca ai ceva de zis, spune-ti numele, daca nu, du-te-n anonimatul tau de amarat. De curajosi fara identitate este plina lumea.
Acum, n-ai decat sa injuri, ca tot amarat esti.
bai impersonalule, ce te iei ma de mister gruian…
na, ca ti-a spus-o acum.
PENTRU CONCLUZIA daca nu te duce capul să vezi care-i morala de ce te bagi în seamă? Morala e că trebuie să munceşti, sau cuvântul „muncă” îţi este necunocut, eşti de bani gata.