Actualitate

Dosar scandalos la DNA: Un executor judecătoresc și trei avocați au executat silit mai multe bănci, cu sume imense și fictive

Dosar scandalos pe masa DNA. Un avocat şi un executor judecătoresc, soţ şi soţie, au fost trimişi în judecată de DNA, sub control judiciar, într-un dosar care vizează infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Opt milioane de lei
Cei doi sunt suspectaţi că, în mod abuziv, au executat, în numele unor clienţi, mai multe bănci, cu sume de zeci sau chiar de peste o sută de ori mai mari decât aveau de recuperat respectivii de la unităţile bancare în urma unor procese deschise în instanţă, anunță cei de la stiripesurse.ro.
În acelaşi dosar, alţi doi avocaţi au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. Potrivit procurorilor anticorupţie, preju­di­ciul total adus respectivelor unităţi ban­care se ridică la aproape opt mili­oane de lei.

Foloase necuvenite
Procurorii Serviciului teritorial Alba Iulia al DNA au dispus trimiterea în ju­de­cată, sub control judiciar, a inculpaţilor Cecilia Camelia Răducanu, la data faptelor executor judecătoresc în cadrul B.E.J. Răducanu Cecilia Camelia, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deo­sebit de grave, în formă continuată şi Bogdan Răducanu, la data faptelor avo­cat în cadrul Baroului Galaţi, în pre­zent executor judecătoresc în cadrul B.E.J. Răducanu Bogdan, pentru com­pli­citate la abuz în serviciu, dacă func­ţio­narul public a obţinut pentru sine sau pen­tru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Sunt inculpați și avocați din Hunedoara și București
De asemenea, procurorii DNA au mai trimis în judecată, în stare de libertate, doi avocaţi, unul în cadrul Baroului Bucu­reşti, altul la Baroul Hunedoara, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pen­tru sine sau pentru altul un folos ne­cu­venit, în formă continuată, în cazul am­bilor şi pentru fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă con­ti­nuată, în cazul unuia dintre ei.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, potrivit probelor din dosar, în perioada 2016-2020, Camelia Cecilia Răducanu, în calitate de executor judecătoresc, be­ne­ficiind de ajutorul soţului său, Bogdan Răducanu, dar şi a celorlalţi doi avocaţi, ar fi pus în executare silită un număr de 30 de creanţe, cu încălcarea normelor imperative privind competenţa teri­to­rială, fără a fi determinat cuantumul acestora, potrivit legii, poprind conturile mai multor bănci, context în care ar fi cauzat unităţilor bancare respective un prejudiciu total de 7.861.170 lei.
Dosarele de executare respective rezultau din hotărâri judecătoreşti prin care au fost anulate anumite clauze con­siderate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare, nefiind stabilite sume concrete, ci doar ele­men­te de determinare a acestora. Exe­cu­torul judecătoresc ar fi executat silit sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanţe, fără a calcula valoarea crean­ţe­lor potrivit procedurilor legale, respectiv personal sau prin expertiză contabilă, în acest mod executând silit creanţe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală (de exemplu, într-un dosar de executare silită, a exe­cutat o creanţă de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală), menţio­nează DNA.

Poprire
Potrivit sursei citate, totodată, în anu­mite situaţii, executorul judecă­to­resc ar fi format două dosare de execu­tare silită pentru acelaşi titlu executoriu, ar fi poprit de mai multe ori conturile băn­cilor debitoare, fără a restitui su­me­le exe­cutate în plus, existând situaţii în care a încasat în contul de consem­na­ţiuni de patru ori debitul sau, în alte si­tuaţii, ar fi executat debite inexistente, care nu fu­seseră stabilite prin titlurile executorii.
O parte din aceste sume de bani erau retrase în numerar de complici din con­tul de consemnare al biroului exe­cu­to­rului judecătoresc, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume erau retrase de inculpată, fără a exista o justificare.
Patru societăţi bancare şi două instituţii financiare nebancare s-au constituit părţi civile în cauză cu suma totală de 7.861.170 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpaţi şi asupra conturilor deschise la unităţile bancare, prin indisponibilizarea sumelor prezen­te, precum şi a sumelor viitoare care vor credita aceste conturi.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Alba Iulia, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Se duc lupte aprige într-o urbe din sudul ju­dețului, unde s-a a­nun­țat scoaterea la bătaie…

18 ore ago

Bulina albă

Adrian Ahrițculesei, reputat alpinist din Petroșani Pentru că a fost distins la concursul național ”Gala…

18 ore ago

Bulina neagră

David M., din Vulcan Pentru că a fost condamnat la o amendă penală pentru că…

18 ore ago

CJ şi Primăria Petrila dezvoltă cel mai mare parc fotovoltaic administrat public din judeţ

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara şi Primăria Petrila vor dezvolta cel mai mare parc fotovoltaic din…

18 ore ago

Noua fraudă de pe rețelele sociale din România: Tombola în care, pentru „o sumă modică”, se promit mașini de lux și excursii

O nouă escrocherie online face vic­time în România. Este vorba despre o tombolă falsă care…

18 ore ago

Șofer sancționat abuziv de polițist și magistrat?

Hunedoreanul a reușit să-și de­mons­treze nevinovăția la tribunal, după ce a pierdut la Judecătoria Hațeg…

18 ore ago