Categories: ActualitateFlash

Dosarul braconierilor cehi: Un nou lot de monede antice furate din siturile dacice, recuperat din Cehia

Natalia Bumbac

O colecţie de monede antice dacice şi romane din argint şi bronz, aflate în urmărire internaţională, a fost recuperată din Cehia. Reuşita operaţiunii se datorează poliţiştilor hunedoreni sprijiniţi de colegii din structurile centrale şi a cooperării judiciare internaţionale.

Furate din siturile dacice
Activităţile operative s-au desfăşurat în perioada 4 – 8 iunie 2017. Acestea au plecat de la cererea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia (CAAI) în dosarul în care sunt cercetaţi patru cetăţeni cehi pentru acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, furt calificat, distrugere, efectuare de lucrări care pot afecta siturile arheologice etc. Faptele au fost comise în 2015, în perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monumente aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO. „Monedele recuperate sunt de tipul drahmă, imitaţie celtică; denar roman republican din argint emis la Roma, circa 88 a. Chr., tetradrahmă din bronz, imitaţie dacică tip Răduleşti – Hunedoara, parte dintr-un tezaur monetar, respectiv denar roman republican din argint, emis la Roma circa 136 a. Chr. (…) Cele patru monede au fost sustrase din cetăţile dacice de la Luncani – Piatra Roşie şi Costeşti, fac parte din patrimoniul cultural naţional şi valorează aproximativ 2.000 de euro”, a transmis IPJ Hunedoara într-un comunicat.

Domiciliile cehilor, percheziţionate
În acelaşi dosar au mai fost recuperate în aprilie 2016 şi alte tezaure monetare şi bunuri arheologice furate şi exportate ilegal în Cehia de către cei patru bărbaţi. O colecţie impresionantă de artefacte antice a fost găsită la domiciliile celor patru cehi în urma unor percheziţii. „Tezaurele identificate la locuinţele suspecţilor reprezintă loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar şi importuri din lumea greco-romană, precum şi şase detectoare de metale, de diverse mărci şi tipuri. Remarcabile sunt monedele din argint, imitaţii dacice de tetradrahme greceşti, dar şi de denari republicani, un fragment din scuturile regale din fier, diverse arme şi unelte, piese de podoabă, obiecte de uz casnic, ţinte din fier ornamentate, fragmente de vase din bronz importate din lumea romană, piese cu destinaţie cultică, piese de harnaşament şi de echipament militar etc.”, informa Parchetul CAAI în aprilie 2016. Bunurile au fost evaluate de specialişti, care au constatat că majoritatea lor erau obiecte de podoabă din argint şi bronz, erau autentice şi aparţineau culturii dacice din sec. II a. Chr – I p. Chr., provenienţa lor fiind din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Daca s-ar fi luat masuri din timp, toate acestea nu ar mai avut loc. Daca Muntii Orastiei erau declarate zona protejata inca din anul 2002 cand s-a propus prima data acest sistem.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago