Pacienţii care doresc să afle date cu privire la propria situaţie medicală o pot face accesându-şi dosarul electronic de sănătate, dacă au un calculator cu conexiune la Internet. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat săptămâna trecută normele metodologice privind utilizarea şi completarea dosarului electronic în care va fi ţinută evidenţa tuturor actelor medicale ale pacientului.
Potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al CJAS Hunedoara, Felicia Vasilescu, „dosarul electronic al pacientului a fost lansat în data de 20 martie 2014, iar fiecare român, indiferent dacă este asigurat sau nu, va avea un astfel de dosar. Datele din dosar vor putea fi accesate de toţi medicii care au cod de parafă şi semnătură electronică. Accesul se poate face pe baza cardului de sănătate introdus în cititor sau a matricei de securitate care este elementul alternativ. Pacientul va putea vedea cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.”
Accesul la dosar, doar cu acordul posesorului
Iniţializarea dosarului electronic se va putea face la primul consult medical pe baza cardului naţional de sănătate. Cu această ocazie, pacienţilor li se va genera un cod unic de utilizator pe baza căruia vor trebui să se autentifice accesând link-ul www.des-cnas.ro.
„Medicii vor avea acces la informaţiile din dosar doar în prezenţa pacientului sau dacă le este oferit acest drept tot de către pacient. Accesul la dosarul electronic de sănătate se poate face fără acceptul pacientului doar în unităţile spitaliceşti care oferă servicii medicale de urgenţă”, a adăugat Felicia Vasilescu. Mai exact, dosarul electronic de sănătate face parte din programul naţional de informatizare a sistemului de sănătate, prin care se doreşte crearea unei baze de date electronice care să conţină toate informaţiile atât despre pacienţi, cât şi despre furnizorii de servicii medicale. Este vorba de un demers prin care Ministerul Sănătăţii îşi propune reducerea fraudelor din sistem prin contabilizarea electronică a tuturor actelor medicale, astfel încât, cazurile de reţete false, sau serviciile medicale inexistente pentru care s-a cerut decontarea de la CNAS să nu mai fie posibile.
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada electorală începe…
Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…
Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…
M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…
În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care…