Dosarul mafiei fierului vechi, cunoscut sub numele de „Hydra”, un mare fâs. Faptele s-au prescris
Aproape 50 de persoane au fost implicate în anii 2000 într-o grupare infracțională care a prejudiciat bugetul de stat cu 12,5 de milioane de lei prin delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală, plus alte câteva milioane de lei pagube pentru combinatul siderurgic de la Hunedoara, în urma afacerilor ilegale cu fier vechi.
Pentru permis fals
Gruparea a fost destructurată în 2006 în urma unor percheziții coordonate de comisarul Traian Berbeceanu, pe atunci șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba. Berbeceanu a colaborat în dosarul „Hydra” cu Laura Codruța Kovesi, actualul procuror șef european, în acea vreme procuror șef delegat al DIICOT Sibiu.
Dosarul trimis în instanță în 2007, an în care Traian Berbeceanu a fost numit polițistul anului, s-a tot judecat, au fost schimbate instanțele, iar recent Tribunalul Bistrița Năsăud a dat sentința Mult prea târziu, deoarece faptele s-au prescris. În primă instanță, cei 46 de membri ai grupării mafiote au primit pedepse de până la 14 ani de închisoare.
Sentința recentă arată că doar Andrei Gheorghe Raita a fost condamnat pentru conducerea unei mașini, având un permis auto fals.
Megaacțiune
Dosarul mafiei fierului din Hunedoara, cunoscut şi sub denumirea de „Hydra”, a fost realizat în 2006 de procurorii DIICOT Diana Pecincu şi Mircea Adrian din cadrul DIICOT Hunedoara. La megaacțiunea de la acea vreme, au participat toți procurorii DIICOT Hunedoara și Sibiu, printre care s-a aflat și actualul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, în frunte cu șeful structurii, comisarul-șef Traian Berbeceanu. Au fost trimişi în judecată 52 de inculpaţi în decursul anului 2007. Liderii grupului infracţional sunt Raita Andrei Gheorghe – zis şi „Endre” – şi Ioniţă Gheorghe – zis şi „Ghiţă Francezul”.
Despăgubiri
Instanța a dispus obligarea mai multor inculpați la plata unor despăgubiri civile către societatea Arcelor Mittal Hunedoara, spitale, ANAF.
Primele arestări în dosarul „Hydra” au avut loc în 13 iulie 2006, când 27 de persoane implicate în furturile de fier vechi din combinatul siderurgic au fost reținute de către polițiștii din cadrul BCCO Alba, la capătul unei acțiuni care a fost pregătită câteva luni împreună cu procurorii DIICOT. La momentul arestărilor, anchetatorii au afirmat că suspecții făceau parte din două grupuri rivale, în care erau incluși, pe lângă hoții de fier vechi, administratori ai unor firme de colectare a deșeurilor feroase, precum și personal al unei firme care se ocupa cu paza combinatului siderurgic. (A.N.)