ActualitateFlash

Dosarul „Operaţiunea Transilvania“ a ajuns în instanţă

03-operatiunea-transilvania-diicot-9Cristina Ghenea

Procurorii DIICOT au încheiat cercetările în dosarul „Operaţiunea Transilvania“, în care este vizată gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice. Un număr de 21 de persoane, dintre care 18 aflate în stare de arest, au fost învinuite în dosar şi vor fi judecate pentru constituirea unui grup infracţional nestructurat şi pentru operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Dintr-un kilogram, scoteau 4.000 de doze
Destructurată la începutul lunii noiembrie, anul trecut, gruparea era formată atât din hunedoreni, cât şi din persoane din alte judeţe ale ţării. Substanţe precum MEC, JWH sau AM erau importate din Spania, prin firme de curierat, la preţuri de circa 3.000 de euro per kilogram. Erau porţionate, mai apoi, şi vândute sub diferite denumiri, precum „NINJA“, „PURE BY MAGIC“, „NINJA ULTRA STRONG“, „SPECIAL EDITION“, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE“, „BONZAI PLANT“, sau „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST“. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în total, gruparea a traficat peste 40 de kilograme de astfel de substanţe, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza. „Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

Câştiguri ilicite, dar substanţiale
Considerat a fi liderul grupării, Mircea Ispas – un tânăr în vârstă de 28 de ani, din municipiul Alba Iulia – conducea întreaga reţea de dealeri şi subdealeri. Acesta se ocupa în mod direct de aprovizionarea cu substanţe, după care „marfa“ ajungea rapid „în teritoriu“, la dealerii locali, era ambalată şi distribuită, mai apoi, subdealerilor, care se ocupau de comercializarea ei către consumatori. Astfel, aceştia (n.r. porecliţi „săgeţi“) îi acopereau pe importanţii dealeri din spatele întregii afaceri, asumându-şi riscul de a fi prinşi mult mai uşor. Doar de la Ispas şi de la Viorel Gheorghe – un alt membru al grupării, tot din Alba Iulia, anchetatorii au confiscat peste 96.000 lei. Câştigurile lor, însă, erau cu mult mai mari. Liderul grupării, de exemplu, avea, în două conturi diferite, rulaje de peste 800.000 lei. De asemenea, în urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat şi sute de ambalaje pentru etnobotanice, diferite cantităţi de substanţe interzise, cântare electronice şi alte aparaturi folosite la porţionarea şi ambalarea acestora.
În urma încheierii cercetărilor, cei 18 membri ai grupării aflaţi în arest, dar şi alte trei persoane, aflate în stare de libertate, au fost trimise în judecată. Dosarul s-a înregistrat, săptămâna trecută, pe rolul Judecătoriei Deva, iar magistraţii au stabilit primul termen de judecată pentru data de 18 februarie. De asemenea, instanţa a decis menţinerea stării de arest, în cazul celor aflaţi în spatele gratiilor, dar pentru că aceştia au declarat recurs împotriva hotărârii, dosarul a fost trimis Tribunalului Hunedoara, pentru soluţionare. Recursul se va judeca joi, 7 februarie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura