Două investiţii exemplare pentru sănătatea hunedorenilor

Volodia Macovei

Ieri, miniştrii Nicolae Bănicioiu (foto, al doilea din stânga) şi Dan Şova s-au aflat în judeţul Hunedoara, pentru a participa la două evenimente: inaugurarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Orăştie şi prezentarea investiţiilor făcute în ultimii patru ani la Spitalul General CF Simeria.

„La Orăştie este cazul fericit!”
La inaugurarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Orăştie a participat numai ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. El a fost însoţit, la eveniment, de oficialităţile locale, în frunte cu primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (foto, primul din stânga), dar şi de deputaţii de Hunedoara Natalia Intotero (foto, a treia din stânga) şi Laurenţiu Nistor.
Ministrul Bănicioiu s-a arătat încântat de investiţia de la Orăştie. „Rezultatul este pe măsura ambiţiei şi strădaniei autorităţilor locale, medicilor de aici şi managerului spitalului. Mă bucur că au drămuit bine banii, mă bucur că au reuşit să termine această investiţie, iar cei mai câştigaţi vor fi cei peste 40.000 de locuitori care vor fi deserviţi de această unitate sanitară. Cei de aici sunt un exemplu de normalitate, au pregătit un proiect, au reuşit să acceseze banii şi să-l implementeze, să-l ducă până la capăt. S-au pierdut, în România, mulţi bani europeni, pentru că am avut administratori care nu au ştiut să scrie proiecte. La Orăştie este cazul fericit”, a declarat ministrul Sănătăţii.

O unitate pentru 40.000 de oameni
Ambulatoriul Integrat de la Spitalul Municipal din Orăştie a fost modernizat şi echipat cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene, dar şi prin contribuţia financiară a municipalităţii. Pentru modernizare, a fost compartimentată mansarda, au fost izolaţi pereţii exteriori, au fost înlocuite uşile şi ferestrele, s-a făcut zugrăvirea completă, s-a pus parchet antiseptic în cabinete, holuri şi scări, au fost dotate cu mobilier nou grupurile sociale, s-a pus gresie şi faianţă şi s-a montat un ascensor extern.
De asemenea, Ambulatoriul a fost adus la standarde europene prin achiziţionarea a 43 de echipamente şi aparatură medicală de înaltă performanţă. Valoarea totală realizată a proiectului este de 4.941.308,13 lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 3.798.856,1 lei.
„Este o investiţie importantă, pentru că deserveşte toată zona, respectiv peste 40.000 de persoane din municipiu şi localităţile învecinate. Tristeţea este că nu am reuşit să finalizăm şi nu am găsit, deocamdată, soluţii pe fonduri europene pentru a finaliza tot spitalul. Acum aşteptăm ca, pe noua sesiune de finanţare pe fonduri europene să găsim o soluţie şi în acest caz”, a declarat primarul Orăştiei, Ovidiu Bălan.
Ar fi de notat că municipalitatea a contribuit la proiect cu 574.614,24 lei. În total, în ultimii doi ani, municipalitatea a alocat spitalului aproape trei milioane de lei.

Ce poate face un manager bun
La prezentarea investiţiilor de la Spitalul General CF Simeria, a venit şi ministrul Transporturilor, Dan Şova, care a fost întâmpinat de primarul localităţii, Emil Râşteiu.
Situaţia de la Spitalul CF Simeria este alta, aici realizându-se, în ultimii patru ani, investiţii de peste două milioane de lei, exclusiv din veniturile proprii ale unităţii medicale. În fapt, aceste investiţii reprezintă o primă etapă în procesul de modernizare a acestui spital.
Între investiţiile făcute la Simeria ar fi de notat recompartimentarea, modernizarea şi dotarea laboratorului de analize medicale, renovarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate, renovarea şi modernizarea sălii de mese şi a spălătoriei, dotarea compartimentului de radiologie şi imagistică medicală cu un osteodensitometru de ultimă generaţie, lucrări de contrucţii-montaj la liftul exterior al spitalului şi demararea lucrărilor de renovare, modernizare şi dotare a spitalului, fiind finalizate deja etajele doi şi trei.
Liliana Stolnicu, managerul spitalului, spune că este vorba de o realizare importantă şi pentru personalul spitalului, dar mai ales pentru comunitate. „Începând de astăzi, pacienţii noştri vor beneficia la ei acasă, atât de creşterea calităţii serviciilor medicale, cât şi de îmbunătăţirea condiţiilor de confort oferite de spitalul nostru. Şi astfel, ne-am atins încă un obiectiv, şi anume, am reuşit să redăm încrederea pacienţilor noştri în acest spital.
Ar mai fi de notat un lucru exemplar: în acest moment, Spitalul General CF Simeria nu înregistrează datorii restante către bugetul de stat sau către furnizori.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Guvernul cu turul I, protestatarii cu turul II

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada elec­torală începe…

6 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…

6 ore ago

Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…

6 ore ago

Bulina albă

Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…

6 ore ago

Bulina neagră

M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…

6 ore ago

Polițiștii avertizează! O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a iden­tificat o tendință de înșelăciune care…

6 ore ago