Comunitate

Dr. Andra Lucia Popa, medic specialist medicină internă la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad: colecistita, o afecțiune dureroasă. Investigații și analize gratuite, inclusiv ecografie abdominală, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie

Magdalena Șerban

Din păcate, sărbătorile vin cu mese bogate, dar uneori prea încărcate, așa că multă lume ajunge pe mâna me­dicilor, mai ales în cazurile în care prezintă mari probleme cu fierea, ca de exemplu colecistita, despre care dă detalii dr. Andra Lucia Popa (foto), medic specialist medicină internă care activează în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.

Ce e, cum se manifestă
,,Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Dacă inflamația durează mai mult timp (luni de zile) sau dacă se repetă, vorbim deja despre colecistită cronică. Simptomele colecistitei nu trec de la sine, trebuie identificată cauza și urmat tratamentul adecvat. Dacă este lăsată netratată sau dacă este tratată necorespunzător, poate duce la com­pli­cații grave care pot pune în pericol viața pa­cientului (ruptura vezicii biliare, he­pa­tite, pancreatite). Inflamația vezicii bili­are poate fi cauzată de calculi biliari, cel mai adesea, colecistita fiind con­se­cința unor particule dure care se dez­voltă în vezica biliare. Pietrele biliare pot bloca canalele prin care curge bila, iar acest lucru duce la inflamații care pot deveni periculoase. Apoi, mai sunt tumorile, căci o tumoră poate împiedica eva­cu­a­rea bilei din vezica biliară în mod natural, generând acumularea de bilă, ceea ce va duce, în final, la instalarea colecistitei. De ase­menea, blocarea conductelor bili­are este o altă cauză, iar prin pră­bu­șirea sau cicatrizarea con­ductelor bili­are poate provoca blocaje care duc la co­lecistită. În plus, mai sunt infecțiile virale care pot declanșa inflamarea ve­zicii biliare, dar și probleme ale vaselor de sânge. O afecțiune foarte severă poa­te deteriora vasele sanguine și poa­te scădea fluxul de sânge către vezica biliară, ceea ce duce, în final, la apariția co­lecistitei. Trebuie spus că se ma­ni­fes­tă prin du­rere severă la nivelul abdo­me­nu­lui din dreapta sus sau central, durere care se răspândește pe umărul drept sau în spate, durere la nivelul abdo­me­nu­lui atunci când este atins, greață și văr­sături, febră. Simptomele de cole­cis­tită se produc adesea după o masă co­pi­oasă, în special una bogată în grăsimi”, a precizat dr. Andra Lucia Popa, medic specialist medicină internă care este și rezident în specialitatea Onco-logie.

Diagnostic și tratament
„Investigația imagistică, ecografia ab­dominală, este de cele mai multe ori su­ficientă pentru diagnosticul boliii și/sau al complicațiilor. Analizele de laborator evidențiază de cele mai multe ori: le­u­cocitoza, sindrom inflamator (VSH și PCR crescute), dar e posibil să apară și sin­dromul de colestază și hepa­to­ci­toliză. Dieta este foarte importantă în pa­tologia biliară, pentru că alimentele ajută în digestie. Sunt indicate alimente precum: pește, cereale integrale, le­gu­me, fructe. De asemenea, mesele re­gu­late, fără pauze lungi între mese, con­su­mul micului dejun sunt factori protectivi. Cei mai importanți factori de risc care predispun o persoană la a dezvolta colecistită cronică sunt oglindiți de fac­torii de risc pentru dezvoltarea calculilor biliari și sunt reprezentați de vârsta pes­te 40 de ani, consumul de anticon­cep­țio­nale orale, diabetul zaharat, un număr crescut de nașteri și istoricul familial de litiază biliară. Dacă este lăsată netratată, colecistita poate duce la complicații grave, care pot pune în pericol viața, ca de exemplu ruptura vezicii biliare. Mă­surile de control al semnelor și sim­p­to­melor inflamației vezicii biliare constau în restricția alimentară, antibiotice pen­tru combaterea infecțiilor și me­di­ca­men­te pentru durere. În majoritatea cazurilor, simptomele dispar într-o zi sau două. Deoarece colecistita reapare frec­vent, majoritatea persoanelor cu această afecțiune în cele din urmă solicită o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare (colecistec­to­mie)”, a mai punctat dr. Andra Lucia Popa. Reamintim că programul său de activitate este zilnic, în intervalul 11:30 – 15:00 în Ambulatoriu (consultații, ur­gențe, etc), iar pentru internările de zi este în intervalul 8:00-11:30. Serviciile me­dicale de la sanatoriu implică și pa­cienți care nu sunt internați aici, ei pu­tând să se prezinte în baza unei pro­gra­mări telefonice realizată în prealabil și a unui bilet de trimitere emis de medicul de familie, pentru specialitatea Medi­cină Internă. Datorită faptului că uni­ta­tea e în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, in­ves­tigațiile vor fi gratuite (de la analize și până la ecografii).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

4 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

5 zile ago

Comunicat de presă

o săptămână ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o săptămână ago

Felicitare Sărbători

o săptămână ago