Magdalena Șerban
Tendința descrescătoare a numărului de nou născuți va duce la o depopulare masivă a României în următoarele decenii, potrivit estimărilor. Însă cifrele nu sunt la fel peste tot. Unele localități stau mai bine la acest capitol, la fel ca și unele zone. Spre exemplu, la Spitalul Municipal Orăștie, numărul nașterilor aproape s-a dublat în anul curent față de 2022.
Tic-tac-ul biologic, un factor determinant….
Natalitatea redusă, la care se adaugă migrația, se resimt deja în rândul populației României, care a scăzut cu peste 1,1 milioane de locuitori între cele două recensăminte din 2011 și 2022. Doar puțin peste 73.000 de copii s-au născut în primul semestru din 2023, fiind cel mai mic număr de nașteri de când există date statistice. Dar sunt și vești bune, pe alocuri. ,,În primul semestru din 2023 au fost 29 de nașteri la noi la spital, iar până la momentul actual sunt 63, făcând referire strict la 2023. Comparativ cu 2022, stăm mai bine, atunci înregistrând 42 în total. Dacă facem o analiză pe zona de Vest (de unde vin eu, mai exact Arad), cezariana ocupă primul loc din punct de vedere al modalității de naștere, iar dacă analizăm situația la nivelul spitalului din Orăștie, nașterile cele mai multe sunt pe cale naturală. Bineînțeles, există cazuri când gravida nu are de ales, din pricina unor posibile complicații, așa că recurgem la cezariană. În general, cine a născut prin cezariană prima oară, și următoarele nașteri vor fi tot prin cezariană. În principiu, intervin riscurile pentru calea naturală și trebuie să se țină cont de ele. Media în rândul gravidelor, ca vârstă, este între 20-25 de ani. Există și cazuri de 14 ani, dar aici intervin o serie de factori. Și, rar, și cazuri de peste 40 de ani. De la supraveghere sarcină, naștere și monitorizare, totul se poate face la noi la spital. Sunt nedorite, dar se mai întâmplă să intervină și complicații, așa că trebuie rezolvate. De asemenea, întâlnim și paciente care au trecut de 40 de ani, de exemplu, își doresc copii, dar au probleme legate de fertilitate. Colaborez foarte bine cu un coleg de la o clinică de fertilizare din Timișoara, așa că le îndrum, dacă vor, înspre acolo. Nu are rost să pierdem timpul și să facem experimente, când există specialiști pe acest segment. Realitatea e că timpul e cam împotriva lor, așa că trebuie fructificat repede(…)”, a spus dr. Andrei Cristea (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie.
…dar și cel financiar plus socio-profesional. Când și cum e mai bine?
„Ținând cont că la gravidele peste 35 de ani cresc riscurile de malformații fetale, e ideal ca să rămână însărcinate până la acea vârstă. Fiecare face cum simte și dorește, depinzând mult de caracteristicile organismului. Nu e o regulă, ci doar o recomandare. Cert e că medicina a evoluat mult. Malformațiile genetice se depistează prin screening genetic (măsurători ecografice corelate cu anumiți markeri din sânge) sau se face testul ADN fetal din sângele matern. Acestea se fac și la Orăștie, dar în rețeaua privată. Eu completez formularele necesare, indicând exact ce trebuie parcurs. De când s-au implementat tehnicile moderne de diagnostic, e mai simplu de depistat inclusiv Sindromul Down. Adică din timp. Dar sunt și bolile infecțioase, insuficiențele cardiace și alte afecțiuni care pot pune în pericol atât mama cât și fătul, pe parcursul sarcinii și la naștere. (…) Un fundament definitoriu pe care l-am observat și care din punctul meu de vedere cântărește mult în decizia unui cuplu de a avea sau nu un copil e situația și rolul în societate. Tinerii își doresc un serviciu decent, o casă a lor și un venit sigur, dar condițiile de creditare bancară pe foarte mulți nu îi avantajează și nici nu sunt eligibili pentru a reuși să-și ia un acoperiș deasupra capului, viața profesională poate nu e nici ea una strălucită, banii sunt puțini, traiul e scump și uite așa de azi pe mâine, amână momentul și se trezesc că nu mai au copii. Probabil și asta este una dintre cauzele natalității scăzute și a trendului descendent din ultimul deceniu, mai ales”, a explicat specialistul.
Ce se mai investighează:
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…