Comunitate

Dr. Andrei Cristea, medic specialist obstetrică-ginecologie la spitalul din Orăștie: în fapt, controlul anual e un screening pentru sănătatea feminină. Multe cazuri de cancer, descoperite în ultima vreme

Magdalena Șerban

Realitatea nu este întotdeauna fru­moasă, la fel cum veștile nu pot fi doar bune, dar contează enorm să știi din timp și să iei măsuri. Dr. Andrei Cristea (foto), medic specialist obstetrică-gineco­lo­gie în cadrul Spita­lu­lui Municipal Orăștie, indică o rată destul de mare a can­cerelor desco­perite în rândul pa­ci­entelor care se pre­zintă la instituția sanitară pentru con­sult și investigații, trăgând un semnal de alarmă asupra necesității examinării periodice ce trebuie făcută chiar dacă nu ne doare nimic.

Prevenția salvează!
,,Din păcate, am început să depistăm destul de multe cancere. Posibil ca acestea să fie urmări ale restricțiilor din pe­rioada pandemică, când spitalele nu erau accesibile, așa că acum des­co­perim destul de mult neoplasm, fie că vorbim de col sau de endometru. Bine­în­țeles, pacientele în cauză nu și-au făcut nici control anual de rutină și așa că toate converg. Un test PAP ar trebui efec­tuat cel puțin o dată pe an. La noi, recoltarea probei este gratuită, dar examenul propriu-zis se va plăti, putând fi realizat în rețeaua privată, fiecare având propria opțiune. Vizăm accesarea de fonduri europene pentru a le oferi pacientelor și această facilitate ce constă în gratuitate. (…) Cancerul de col uterin (cancer cervical) este cauzat în majoritatea cazurilor de infecția cu tul­pini de risc înalt ale virusului papiloma uman (HPV). În stadii incipiente, pacienta nu acuză simptome care să producă în­grijorare, fiind cruciale atât consultul ginecologic, cât și efectuarea testului PAP. În multe situații, simptomele apar abia în momentul în care boala este deja avansată, tratamentul cancerului de­ve­nind unul agresiv și cu șanse mai mici de vindecare. Cel de col se depistează prin biopsie sau la un examen Papanicolau (PAP). De asemenea, prin consultul gi­ne­cologic se vede formațiunea tumorală. Pentru cancerul de endometru, sunt ne­cesare ecografii sau alte investigații imagistice care decelează anomalii la nivelul endometrului, urmate de biopsie. Trebuie menționat că biopsia este singura probă care certifică diagnosticul de cancer. De altfel, cancerul de en­do­metru nu este unul “tăcut”. Simpto­ma­to­logia constă în sângerări și secreții anor­male. Fiind cel mai frecvent la pa­ci­entele în menopauză, ceea ce atrage atenția este de cele mai multe ori sân­ge­rarea. Dacă în discuție e premenopauza, sângerările intermenstruale, abundente, ar trebui să ridice această suspiciune ”, a transmis dr. Andrei Cristea, medic spe­cialist obstetrică-ginecologie. Acesta a mai precizat că după ce biopsia confirmă existența cancerului, pacienta urmează o investigație de rezonanță înaltă (CT sau RMN). Diagnosticul de neoplasm îi asigură prioritate în programarea pentru examinare, în baza biletului de trimitere de la specialist. ,,Dacă este o formă operabilă, direcționez către o echipă de chirurgi din Timișoara, cu care colaborez foarte bine (evident, cu acordul pa­ci­en­tei). Apoi se stabilesc detaliile. După intervenția chirurgicală, dacă se impune tratament de chimioterapie, secție de On­cologie avem chiar lângă cea a noas­tră”, a afirmat doctorul Cristea, care a mai evidențiat că moștenirea genetică e definitorie în cazul afecțiunilor, dacă există un factor declanșator. Totodată, obe­zitatea este un pericol ce stă la pândă în societatea actuală și cauzează probleme medicale. ,,Țesutul adipos – gră­simea este un organ endocrin ce pro­duce hormoni, la rândul său, dere­glând toate sistemele en­docrine”, a punctat acesta.

Și totuși, există și bucurii!
La polul opus, sunt nouățile binevenite, iar ele țin de sarcină. Deși trendul na­țional este unul descendent în ce pri­vește natali­ta­tea, în zona Orăștie, dar nu numai (spitalul are adresabilitate vastă), vin multe femei care urmează să nască. ,, Este îm­bu­cu­rător să constat asta. Cele mai multe con­sultații din ca­binet sunt pentru sar­cină. Pot să nască la noi în spital (natural sau prin cezariană), noi facem monito­rizarea și pe timpul sar­cinii, dar și pe timpul spitalizării și după naștere. Și tot ca o informație, vreau să comunic faptul că în curând (după ce pri­mim echi­pamentul) vom face și his­tero­sonografii (procedeu minim invaziv, imagistic, de tes­tare a permeabilității trom­pelor ute­rine) pentru pacientele care doresc să rămână însărcinate. Am competența necesară”, a anunțat spe­cialistul. ,, Am luat în considerare ne­ce­sarul medical semnalat de domnul doc­tor, așa că am prioritizat acest echi­pa­ment indispen­sabil pentru realizarea histerosono­grafiilor și se află pe lista noastră de investiții. Ținem foarte mult la calitatea actului medical și suntem conștienți că ramura aceasta este într-o con­tinuă dezvoltare și modernizare, iar noi trebuie să ținem pasul cu di­na­mi­ca ”, a declarat managerul Spi­ta­lului Mu­ni­cipal Orăștie, ec. Maria Lăcrămioara Uibariu (foto). Referitor la bolile cu transmitere se­xuală, medicul Cristea consideră că din pricina stigmei sociale, multe sunt tăinuite, dar sunt descoperite accidental, în urma consultației. Cert este că hunedorencele nu sunt fruntașe pe acest seg­ment, concluzia fiind trasă în urma evidențelor medicale generate de consult. Per ansamblu, la spitalul din Orăștie se pot efectua consultații de obstetrică-ginecologie, controale perio­dice, urmărirea evoluției sarcinii (mor­fologia fetală), ecografii: 2D,3D, 4D endo­vaginale, screening pentru malfor­mațiile fetale, screening pentru bolile neoplazice de col și diagnosticarea lor, tratamente pentru patologii benigne, sarcini extrauterine, fibroame uterine, chisturi ovariene, examen citologic Papanicolau și bacteriologic al secreției vaginale, montare/extracție sterilet, electrocauterizare, tratament de ste­rilitate, examen de urină, depistare HPV, contracepție și planning familial. Este important de reținut că pacientele se vor prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie (cu programare la Fișierul spitalului sau la numărul de telefon 0254/243.015). Programul în Ambulator al doctorului Andrei Cristea este Luni-Miercuri în intervalul orar 08:00-15:00, iar Vineri între 11:00 și 15:00.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago