Dr. Andrei Cristea, medic specialist obstetrică-ginecologie la spitalul din Orăștie: Problema infertilității cauzate de trompele uterine înfundate se va putea rezolva pe secția noastră. Gratuit, în baza asigurării CAS
Magdalena Șerban
Blocajul tubar al trompelor uterine este, de cele mai multe ori, asimptomatic, iar pacientele nu îşi dau seama că au această problemă decât în momentul în care îşi doresc să rămână însărcinate, ceea ce le îndreaptă către ginecolog pentru o verificare a sistemului reproducător. Totuşi, unele se pot confrunta cu acumulări de fluide, moment în care apare durerea în zona pelvisului sau a abdomenului, asemănătoare cu cea simţită în perioada menstruaţiei. Diagnosticarea este destul de dificilă pentru că acestea se pot închide şi deschide (funcțional sau patologic), așa că intervine necesitatea efecturăii unei histerosalpingografii. Acum, această investigație e posibilă și la spitalul din Orăștie.
Cum se depistează
„Am primit echipamentul cu ajutorul căruia vom face histerosonografii (procedeu minim invaziv, imagistic, de testare a permeabilității trompelor uterine) pentru pacientele care doresc să rămână însărcinate și nu reușesc. E utilizat în infertilitate, fiind printre primele baterii de investigații făcute pacientelor. Prima va fi la partea masculină, pentru a observa dacă spermograma este una normală, iar apoi urmează histero-sonografia efectuată pacientei, pentru a constata dacă sunt permeabile trompele. Până acum, nu puteam face această investigație, neavând dotarea necesară, însă de acum încolo, e posibil. Fie se face cu substanță de contrast, iar cu ajutorul radiologiei, după ce injectăm substanța de contrast prin uter și trompe vedem dacă ajunge în abdomen și atunci ne dăm seama dacă trompele sunt sau nu permeabile sau putem să-l mai utilizăm în timpul intervențiilor ginecologice, de exemplu când pacienta are o sarcină extrauterină. Dacă e poziționată la nivelul trompei, îi vom scoate trompa respectivă și verificăm dacă cealaltă rămâne permeabilă. Se va introduce substanță cu albastru de metilen și în timpul procedurii vedem dacă ajunge în abdomen. Intervenția radiologică nu necesită anestezie, nefiind dureroasă, însă cealaltă implică anestezie totală”, a transmis dr. Andrei Cristea (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie.
Există un lanț scurt pentru rezolvare
Potrivit specialistului, în ultima perioadă în cabinet ajung multe paciente care deși își doresc să rămână însărcinate, nu au succes, așa că vor să primească un răspuns și o soluție. „Bolile inflamatorii pelvine sunt principalele cauze care dau aderențe la nivelul pelvisului și aderențele respective vor obstrua trompele. Se mai întâmplă și în cazul endometriozei sau a anomaliilor anatomice existente la nivelul trompelor sau a uterului, care nu pot fi văzute decât prin astfel de intervenție. Dacă se constată că trompele sunt problema, se intervine pentru a rezolva stenozele, iar dacă obstacolul medical nu e de acolo, se continuă cu o altă baterie de teste. Ideea e să fie făcute înseriat, restul analizelor fiind foarte scumpe. Se trece la analize de tip hormonal, apoi, dacă nu se depistează nimic se ajunge la cele de tip genetic. Am o legătură de prietenie cu medici din Timișoara care sunt experți în fertilizare in vitro, iar dacă totul este în regulă la acel cuplu (atât la el, cât și la ea) din punct de vedere anatomic, îi direcționez către ei, tocmai pentru a nu mai pierde timp și bani. De regulă, e vorba de paciente care nu se află la prima tinerețe, au o anumită vârstă, iar ceasul biologic e foarte prețios pentru ele. Mai bine merg la sigur la specialiști în reproducere și ei știu exact ce va urma pentru a arde niște etape medicale inutile. În final, și costurile sunt mai mici. Mai există programul național care le ajută să facă aceste fertilizări, iar doctorii în cauză știu să le îndrume spre ce trebuie făcut pentru a beneficia de avantajele demersului”, a adăugat doctorul.
Profesioniști completați de aparatură modernă
„Așa cum am declarat și alte dăți, ținem cont de necesarul medical pe care fiecare secție a spitalului îl are, iar acolo unde adresabilitatea este una foarte mare, prioritizăm investiția respectivă, mai ales dacă există multe paciente cu afecțiuni ce pot fi depistate și tratate ca urmare a competenței medicului și a achiziționării echipamentului solicitat, fără de care intervențiile nu ar putea avea loc. E și cazul Ginecologiei, o ramură solicitată și aflată într-o continuă dezvoltare”, a declarat managerul Spita-lului Municipal Orăștie, ec. Maria Lăcrămioara Uibariu (foto). Reamintim că la spitalul de aici se pot efectua consultații de obstetrică-ginecologie, controale periodice, urmărirea evoluției sarcinii (morfologia fetală), ecografii: 2D,3D, 4D endovaginale, screening pentru malformațiile fetale, screening pentru bolile neoplazice de col și diagnosticarea lor, tratamente pentru patologii benigne, sarcini extrauterine, fibroame uterine, chisturi ovariene, examen citologic Papanicolau și bacteriologic al secreției vaginale, montare/extracție sterilet, electrocauterizare, tratament de sterilitate, examen de urină, depistare HPV, contracepție și planning familial. Este important de reținut că pacientele se vor prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie (cu programare la Fișierul spitalului sau la numărul de telefon 0254/243.015). Programul în Ambulator al doctorului Andrei Cristea este Luni-Miercuri în intervalul orar 08:00-15:00, iar Vineri între 11:00 și 15:00.