Magdalena Șerban
Cu toate că tuberculoza este atestată din antichitate, fiind punctată în scrierile lui Hipocrate, abia în 1882 bacteria în cauză a fost descoperită de medicul Robert Koch, fapt pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 23 de ani mai târziu. Din păcate, boala dăinuie și astăzi. Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, spune că descoperirea medicamentelor antituberculoase a schimbat radical evoluția afecțiunii, care a devenit una vindecabilă. Însă și așa, tot există riscuri dacă nu se iau măsuri.
Investigațiile medicale sunt gratuite chiar și pentru cei neasigurați
„Tuberculoza este contagioasă (mai puțin contagioasă față de alte infecții respiratorii, dar cu transmitere predominant pe calea aerului, la un contact intim prelungit peste 45 de minute, zilnic), iar la noi în țară e o boală endemică. Tratamentul este gratuit pentru pacient, suportat 100 la sută de stat, prin Programul Național. Pacienții neasigurați beneficiază de 72 de ore de investigații gratuite și internare, pentru a confirma sau infirma boala. Țara noastră, ca incidență, la ora actuală se situează peste media europeană, mai apropiată cu ce se găsește în țările africane. Tratamentul durează 6 luni și dacă este administrat corect, iar pacientul este conștiincios și ia lucrurile în serios, șansa de vindecare e cea maximă. Dacă după vindecare, bolnavul respectiv va duce un stil de viață sănătos, tuberculoza nu mai revine, dar dacă stilul de viață este complet dezordonat, poate reveni oricând. Periodic, ar fi necesară câte o radiografie și o monitorizare”, a precizat dr. Iulia Roșu (foto), medic specialist pneumolog la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu.
De ce, cum și în ce condiții apare. La copii este gravă, dar are șanse mari de vindecare
Legat de factorul genetic, mediu și alți parametrii care pot contribui la această afecțiune, lucrurile sunt certe mai ales în ce privește condițiile de risc. „Contactul cu bacilul Koch îl avem toți, dar nu toți dezvoltăm boala (tuberculoză). Mai ales generația de dinainte de 90, cu toții cred că am avut contact cu această bacterie, incidența în România fiind una mare, la vremea respectivă. Prin scăderea imunității, surmenaj și stres sau alt cadru de acest gen, boala se poate reactiva. Noi, la sanatoriu, tratăm tuberculoza secundară, adică cea a adultului. Prima infecție este una latentă, iar de-a lungul vieții se poate face forma secundară. Anumite categorii sociale, îndeosebi cele precare, din păcate prezintă acest risc de tuberculoză, locuind în comunități aglomerate, cu o igienă lacunară, iar dacă unul e bolnav și se doarme în aceeași încăpere cu el, categoric că expunerea e mare. Poate sunt și fumători, poate consumă alcool, nu au alimentație sănătoasă, etc. E drept, pe vremuri poate că a fost așa, însă în 2023 vorbim deja despre alte exemple. Pot fi bolnavi care provin și trăiesc în rândul unor categorii sociale bine cotate. Sunt actori, jurnaliști și mulți alții care au avut tuberculoză. Chiar și tineri care din pricina stresului provocat de examenele de bacalaureat s-au confruntat cu reactivarea tuberculozei, doamne/domnișoare după o cură drastică de slăbire, etc. Pacienții cu boli autoimune și care urmează tratament imunosupresor sunt și ei expuși, diabeticii, cei cu insuficiență renală, cei dializați. (…) Cea mai obişnuită modalitate prin care un copil este infectat cu tuberculoză este de a lua boala de la o persoană care suferă de tuberculoză. Principala cale de răspândire este cea a picăturilor – micobacteriile patogene sunt prezente în secreţiile persoanei bolnave (strănut, salivă, etc). Micobacteriile supraviețuiesc timp îndelungat în aceste picături și pot infecta o persoană. Nu orice contact cu micobacterii are drept rezultat tuberculoza – riscul creşte odată cu timpul petrecut cu persoana infectată (în special dacă un membru al familiei suferă de tuberculoză). Copilașii fac, din nefericire, complicații. Neavând imunitate împotriva bolii, fac formele primare, deci nu localizate doar la nivel pulmonar (encefalite TB, meningite TB, etc). Afectarea e extinsă, formele sunt mult mai severe și amenințătoare de viață plus se poate rămâne cu sechele. Vaccinul administrat în primele 72 ore de viață este ideal, dar părintele trebuie să-și dea acordul. Este forma de prevenție cea mai importantă”, a mai subliniat specialistul.
Când sanatoriul devine a doua casă…
Și totuși, există un rău major și în rândul adulților: tuberculoza multidrog-rezistentă, o formă a bolii care asigură astăzi, în România, doar puţin
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…