Magdalena Șerban
Cancerul reprezintă una dintre cele mai crunte boli, care presupune nașterea mutațiilor în celule, de altfel sănătoase. Dacă în unele tipologii, simptomele sunt alarmante și se resimt mai repede, în cazul celui pulmonar, situația este complexă. Medicul specialist pneumolog Răzvan Roșu detaliază.
Se ascunde bine
Semnele cancerului pulmonar sunt foarte vagi și apar, de obicei, când boala s-a extins. Plămânii sunt organe voluminoase, care nu conțin în interiorul lor nervi care să poată transmită durerea. Astfel că, o tumoră care crește în interiorul plămânilor, va trebui să fie destul de mare sau să aibă un efect de comprimare asupra căilor respiratorii, pentru a produce simptome. „Un lucru este cert, și anume că cei care au lucrat în medii toxice sunt mai predispuși să-l facă (de exemplu foștii mineri), la fel și pacienții cu tuberculoză sechelară și marii fumători. Totodată, mai e și pre
Boala nu așteaptă. Supraviețuirea, o provocare
Când vorbim de incidența cancerului în România, devine punct nevralgic. Conform specialiștilor, se pornește la tratament în ideea că în stadiile I, II sau III pacientul poate fi vindecat și se aplică tratamentul multimodal. Stadiul IV, deocamdată, nu e considerat curabil, dar s-au făcut progrese foarte mari. „Singura prevenție care a demonstrat scăderea incidenței cancerului pulmonar este renunțarea la fumat. Pacienții care au muncit în mediu toxic și sunt fumători activi necesită anual un consult de specialitate și radiografie pulmonară. (…) Mai apoi, fiecare tipologie din cancerul pulmonar are o rată de supraviețuire. În cazul celei mai agresive forme (tumora neuroendocrină cu celule mici, ce face parte din tipologia cancerelor pulmonare), dublarea volumului țesutului canceros are loc în câteva luni, la fel ca și invadarea țesuturilor apropiate. Dacă se depistează un astfel de cancer și se prelungesc etapele de tratament, se poate observa (dau un exemplu) că în luna decembrie pacientul respectiv era operabil, dar în ianuarie-februarie deja nu mai este operabil, cancerul invadând vasele de sânge. La polul opus e, un alt exemplu, adenocarcinomul, care are ani de evoluție. Există cancere pulmonare chiar și la tinerii de peste 18 ani, de tipul carcinoidului, o tumoră aflată la granița dintre malignitate și benignitate, care se rezecă și are o rată bună de vindecare, dacă e depistat în fazele inițiale”, mai arată pneumologul.
E nevoie de mai mult decât medicamente
Vorbesc cârcotașii prin târg că un șef din zonă a făcut o mică avere, doar…
Natalia Intotero, ministrul Culturii Pentru că a pus piciorul în prag și a solicitat demisia…
Claudiu V., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată sub acuzația de…
În cadrul ședinței Adunării Generale a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), desfășurată…
Autoritățile olandeze continuă ancheta în cazul jafului spectaculos de la Muzeul Drents din Assen, unde…
Micuțele gimnaste de la Clubul Sportiv Municipal Deva (CSM) și-au reluat antrenamentele după perioada sărbătorilor…