Comunitate

„Drăgan Muntean” va răsuna, din nou, în sufletele noastre

Magdalena Șerban

Ediția a XII-a a festivalului prin care este omagiat doinitorul pădurenilor, Drăgan Muntean, duce mai departe tradiția, fiind organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, și pentru prima dată în istoricul ma­ni­fes­tării, alături de Primăria Munici­piu­lui Deva, prin Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, desfășurându-se în inter­va­lul 24-25 aprilie 2025. Este dedicat tinerelor talente din muzica po­pula­ră din întreaga țară, iar concursul se adre­sea­ză soliștilor vocali cu vârsta cu­prinsă între 16 și 35 de ani. Biletele pot fi achiziționate de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, zilnic, de luni până vineri, între orele 09:00 și 16:00.

Folclor autentic
Joi, 24 aprilie, de la ora 17:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” va avea loc concursul de in­terpretare, în scenă ur­mând să pășească 23 de tineri soliști talentați. Le va fi cântărită vocația de un juriu de specialitate ce va fi prezidat de etno­mu­zi­co­logul și realizatorul de emi­­siuni folclorice Elise Stan. Seara se va încheia cu momente ar­tis­tice ale unor cân­tăreți consacrați, pre­cum Cristian Pomohaci, Petrică Miulescu Irimică, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Cristina Muntean. Prezentarea îi revine cu­nos­cutei Felicia Stoian. Apoi, vineri, 25 aprilie, de la ora 17:00, se va desfășura Gala Laureaților, eveniment ce va fi prezentat de realizatoarea TV Iuliana Tudor. Invitați în recital vor fi interpreți renumiți, precum Constantin Enceanu, Alexandra Chira, Ciprian Roman, Cristian Fodor și laureata ediției prece­dente a festivalului, Valentina Vasia Oprea. Acom­paniamentul poartă semnătura or­chestrei Ansamblului Folcloric Pro­fe­sionist „Drăgan Muntean”, dirijată de prof. George Cîlțea. În ambele seri ale eve­nimentului vor în­cânta publicul dan­sa­torii ansamblului, coordonați de Că­tălin Bălan.

Suport de la județ
„Cântecul popular este strâns legat de nu­mele Drăgan Mun­tean. Ne-a repre­zen­tat cu cinste și con­tinuă să o facă, prin zestrea culturală pe care a lăsat-o în urma sa. Este un sim­bol al me­lea­gurilor hu­ne­dorene, fiind în sar­cina și onoa­rea noastră să ducem mai departe ade­vă­ra­tele valori. Ediția din acest an s-a bu­curat de un număr foarte mare de con­curenți înscriși, și anume 72. Este o do­vadă a faptului că fol­clorul nu va muri nici­o­dată, mul­te tinere ta­len­te do­rind să-l păs­treze și să-l pro­mo­veze în ini­mile ro­mâ­nilor. Do­resc să a­dre­sez mul­ţumiri con­cu­renţilor veniţi din mul­te zone ale ţării, ceea ce a­duce un plus de di­ver­sitate mu­zi­cală. În orice spec­ta­col, con­­curs sau fes­tival, sun­tem sus­ţinuţi de Con­siliul Ju­deţean Hu­nedoara și aș dori să mul­țu­mesc pen­tru acest sprijin cons­tant fără de care nu am putea or­ganiza mani­fes­tări de ră­su­net”, a trans­mis ma­na­­gerul Cen­­tru­lui de Cultură şi Artă al ju­de­ţului Hu­ne­doara, Ciprian Roman (foto). ,,Pen­tru ca patrimoniul cul­tural să fie pus în va­loare și peste zeci, sute de ani de acum încolo, este necesar ca folclorul să fie cultivat de generațiile actuale și viitoare. Este pentru prima dată când Centrului Cultural Drăgan Muntean din Deva este coor­ganizator la acest eve­ni­ment. Este firesc să se întâmple asta, mai cu seamă pen­tru că poartă numele marelui rapsod,
iar efortul comun duce la o putere mai mare de promovare a ju­dețului. Mult succes tuturor celor care aleg să participe activ la perpetuarea tra­­di­țiilor”, a punctat Cristian Fodor (foto), mana­ge­rul Centrului Cul­tu­ral „Drăgan Muntean” din Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura