„Drăgan Muntean” va răsuna, din nou, în sufletele noastre
Magdalena Șerban
Ediția a XII-a a festivalului prin care este omagiat doinitorul pădurenilor, Drăgan Muntean, duce mai departe tradiția, fiind organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, și pentru prima dată în istoricul manifestării, alături de Primăria Municipiului Deva, prin Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, desfășurându-se în intervalul 24-25 aprilie 2025. Este dedicat tinerelor talente din muzica populară din întreaga țară, iar concursul se adresează soliștilor vocali cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani. Biletele pot fi achiziționate de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, zilnic, de luni până vineri, între orele 09:00 și 16:00.
Folclor autentic
Joi, 24 aprilie, de la ora 17:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” va avea loc concursul de interpretare, în scenă urmând să pășească 23 de tineri soliști talentați. Le va fi cântărită vocația de un juriu de specialitate ce va fi prezidat de etnomuzicologul și realizatorul de emisiuni folclorice Elise Stan. Seara se va încheia cu momente artistice ale unor cântăreți consacrați, precum Cristian Pomohaci, Petrică Miulescu Irimică, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Cristina Muntean. Prezentarea îi revine cunoscutei Felicia Stoian. Apoi, vineri, 25 aprilie, de la ora 17:00, se va desfășura Gala Laureaților, eveniment ce va fi prezentat de realizatoarea TV Iuliana Tudor. Invitați în recital vor fi interpreți renumiți, precum Constantin Enceanu, Alexandra Chira, Ciprian Roman, Cristian Fodor și laureata ediției precedente a festivalului, Valentina Vasia Oprea. Acompaniamentul poartă semnătura orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”, dirijată de prof. George Cîlțea. În ambele seri ale evenimentului vor încânta publicul dansatorii ansamblului, coordonați de Cătălin Bălan.
Suport de la județ
„Cântecul popular este strâns legat de numele Drăgan Muntean. Ne-a reprezentat cu cinste și continuă să o facă, prin zestrea culturală pe care a lăsat-o în urma sa. Este un simbol al meleagurilor hunedorene, fiind în sarcina și onoarea noastră să ducem mai departe adevăratele valori. Ediția din acest an s-a bucurat de un număr foarte mare de concurenți înscriși, și anume 72. Este o dovadă a faptului că folclorul nu va muri niciodată, multe tinere talente dorind să-l păstreze și să-l promoveze în inimile românilor. Doresc să adresez mulţumiri concurenţilor veniţi din multe zone ale ţării, ceea ce aduce un plus de diversitate muzicală. În orice spectacol, concurs sau festival, suntem susţinuţi de Consiliul Judeţean Hunedoara și aș dori să mulțumesc pentru acest sprijin constant fără de care nu am putea organiza manifestări de răsunet”, a transmis managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, Ciprian Roman (foto).
,,Pentru ca patrimoniul cultural să fie pus în valoare și peste zeci, sute de ani de acum încolo, este necesar ca folclorul să fie cultivat de generațiile actuale și viitoare. Este pentru prima dată când Centrului Cultural Drăgan Muntean din Deva este coorganizator la acest eveniment. Este firesc să se întâmple asta, mai cu seamă pentru că poartă numele marelui rapsod,
iar efortul comun duce la o putere mai mare de promovare a județului. Mult succes tuturor celor care aleg să participe activ la perpetuarea tradițiilor”, a punctat Cristian Fodor (foto), managerul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.