Magdalena Șerban
Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” din Geoagiu a trecut la următorul nivel în ce privește metodele de lucru. Cel târziu săptămâna viitoare, instituția școlară va intra în posesia unei drone care îi va sprijini în realizarea diverselor acțiuni din teren.
Viitorul se scrie azi
,,Agricultura de precizie este un tip de agricultură inovativă, fiind bazată pe noile tehnologii și are drept scop eficientizarea procesului agricol. Prin intermediul noilor sisteme, fermierii pot avea un grad sporit de control asupra întregului proces agricol pentru că au acces la instrumente noi și măsurători precise. Acesta este viitorul agriculturii, pe care școala noastră vrea sa îl aducă mai aproape de cei care vor fi specialiștii de mâine. Așa că ne-am pornit la drum la partenerii noștri Survey Topo Solutions și Dji Enterprise Romania – Oficial ca să ne arate o fărâmă de viitor. Suntem recunoscători pentru faptul ca viitorul o sa aterizeze în curtea școlii în perioada imediat următoare. Este o achiziție făcută cu forțe proprii și ne-o dorim de ceva timp. Este un model de dronă ce se mulează pe specificul culturilor și suprafețelor noastre, nu ne-am hazardat la una de dimensiuni foarte mari, deoarece nu avea sens. Una e când ai 200-300 de hectare și alta e să fie vorba de mai puțin. Stropirea culturilor o facem de regulă mecanizat, dar avantajul dronei este că nu vor mai fi călcate aceste culturi și precizia e net superioară. Plus că dacă plouă tare și pământul e moale, e dificil să intri cu tractorul, dar în cazul dronei, nu e nici un fel de opreliște. Am încheiat și un parteneriat cu firma importatoare de astfel de drone, iar la fiecare eveniment pe care o să-l avem la școală, vor veni cu o sesiune de prezentare a modelelor comercializate”, arată profesorul Octav Cismaşiu (foto), directorul Liceului Tehnologic Agricol Alexandru Borza din Geoagiu.
Sprijin pentru refugiații ucrainieni
Dincolo de aspectele ce țin de funcționare și digitalizare, există și unele care implică valoare sufletească. În România au ajuns deja zeci de mii de refugiaţi din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, nevoia de ajutor pentru mamele cu copii, dar și persoanele aflate la o vârstă respectabilă, toate fugite din calea gloanțelor, fiind una acută. „Am răspuns afirmativ circularei primite de la Prefectura Județului Hunedoara, asumându-se găzduirea și asigurarea mesei pentru un număr de 60 de refugiați ucrainieni. Omenia nu are granițe sau naționalitate. Pe om îl ajuți la greu. Dumnezeu să ne apere de răutăți și să ne dea putere și sănătate să putem fi sprijin pentru semenii noștri. Cred că oricine are o mamă, un tată, un frate, copii ori bunici e în asentimentul meu”, a încheiat directorul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…