Actualitate

Drumul spre academie trece prin puşcărie

volodiaUluitor, dar una din căile cele mai simple de a deveni om de ştiinţă, scăpând de avatarurile filtrelor academice, este puşcăria. O analiză interesantă, publicată de Cătălina Cocoloş, pe Mediafax, arată cum şi-au redus pedeapsa mai multe personaje cunoscute nouă, cerând să fie lăsate să folosească timpul de detenţie pentru a elabora cărţi „ştiinţifice”. Aşa se face că Adrian Năstase a scăpat de 45 de zile de puşcărie, Sorin Ovidiu Vântu de 33 de zile, Dinel Staicu de 53 de zile, iar pedofilul Kurt Treptow şi-a redus pedeapsa de la şapte ani la patru ani şi jumătate, pentru că a scris în puşcărie o carte despre Dracula.
În ciuda faptului că această realitate năucitoare ar trebui, la prima vedere, să stârnească hilaritate, ea naşte mai degrabă o întrebare  tristă: ce este puşcăria pentru unele personaje pentru care demagogia, şiretlicul, disimularea, susţinute de bani, sunt principii de viaţă? Pe lângă faptul că situaţia financiară le oferă condiţii de detenţie de lux (telefoane, televizor, hrană specială, blogerit în voie), iată că atât de „greu” trec peste zilele de detenţie, încât primesc şi condiţii speciale pentru a scrie cărţi, plus reducerea semnificativă a pedepsei pentru logoreici. Un profesor universitar în libertate, cinstit, trebuie să facă eforturi uriaşe să îşi găsească timp pentru a elabora o lucrare ştiinţifică, deoarece, cea mai mare parte a timpului, trebuie să muncească, la catedră şi nu numai, statul nu-i dă mâncare şi cazare gratis, ba mai trebuie şi să convingă tot felul de comisii ştiinţifice că merită să-şi desăvârşească cercetarea.
Stau şi mă gândesc, în afară de faptul că nu pot chefui pe Corso şi nu se pot plimba cu şalupa prin Deltă, aceşti puşcăriaşi de lux trăiesc o binemeritată vacanţă, după gratii. Atunci, repet întrebarea in extenso: în ce constă măsura coercitivă a pedepselor lor, cum plătesc infracţiunile comise, de ce ar trebui să-i fie frică vreunui mare politician sau afacerist de puşcărie, de acest blând şi reductibil concediu?
Dintre cei care dau cu pana în puşcării, umilitor, dar de înţeles într-o societate analfabetă, scriitorii de literatură nu beneficiază de nici o facilitate, de nici o reducere a pedepsei, sub cinica lozincă: „lasă-i să putrezească după gratii, mama lor de subversivi fără măcar un yaht!”.

2 comentarii la „Drumul spre academie trece prin puşcărie

  • Fain articol. Halal puscarie. Si-au luat oamenii o perioada sabatica.
    O lucrare stiintifica aduce beneficii autorului: avantaje in cariera si, eventual, drepturi de autor la publicare. Similar, daca un infractor ce-si ispaseste pedeapsa intr-o puscarie, ar juca de acolo pe bursa si ar deveni multimilionar ar fi si „premiat” de catre sistemul nostru judiciar cu reducerea pedepsei. Si toate astea pe casa si masa gratis, care, se pare, costa mai mult decat cea din sistemul medical si alte institutii sociale.
    Nu stiti cumva cum pot fura vreo 2,3 milioane de euro si sa fiu condamnat ptr. asta la 2,3 ani de „puscarie”, ca, in conditiile astea, ma „bag” si eu?
    Partea trista a realitatii este faptul ca, conditiile in care acest tip infractori isi „ispasesc” pedepsele (la randul lor ridicol de mici)sunt un vis frumos pentru o mare parte dintre romani.

  • Io am sa scriu poezii si am sa public Luceafarul pe numele meu pt ca eu pot sa fur orice, de la cativa lei din cotizatii si pana la cateva miliane de euro din fondurile europene. Ce, ma-npiedic eu de=o poezie, chiar daca are 90 de strofe si este scrisa, basca, si de unu mort, Eminescu parca!?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura