Drumurile din Lunca Cernii de Jos, în program de modernizare
Magdalena Şerban
Consiliul local şi primăria din comuna Lunca Cernii de Jos au decis să nu majoreze taxele şi impozitele locale pe 2018, cu toate că una dintre grelele încercări ale anului este cea legată de realizarea de venituri, astfel încât să se asigure o bună funcţionare a activităţii.
„Hotărârea noastră a fost să nu mărim grila de impozitare, iar până în 31 martie, cetăţenii beneficiază şi de o reducere de 10 la sută, ca bonificaţie pentru că-şi achită taxele în primul trimestru şi totodată, poate fi considerat un imbold, ca să urmeze exemplul cât mai mulţi. Oamenii nu ne fac probleme, lucru pentru care vreau să le mulţumesc. Cred că principala regulă nescrisă a rămas cea a conştiinţei şi a bunului simţ. Avem însă câteva cazuri de amenzi pe care nu am reuşit să le încasăm. Nici nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă. Ce vină are un primar din pricină că un şofer a primit amendă şi fuge de responsabilitate? Ar trebui, cumva, ca problema recuperării sumei respective să rămână tot în ograda poliţiei sau să se găsească altă cale legală prin care cei în cauză să nu mai poată circula până nu îşi plătesc amenzile. Cum e acum nu e bine deloc. Tot pe noi ne trage în jos la stabilirea gradului de încasare”, a spus Liviţuc Lupulescu (foto), primarul comunei Lunca Cernii de Jos.
De alocările bugetare pentru anul în curs, acesta nu se arată surprins, dar nici nu se resemnează, bazându-se pe veniturile pe care le-ar putea obţine din închirieri de păşune şi exploatare de masă lemnoasă. „Am primit de la CJ Hunedoara foarte puţini bani, am primit şi de la Finanţe, iar per ansamblu, sper să ne ajungă să acoperim cheltuielile de supravieţuire din acest an. Să vedem ce venituri proprii putem realiza din pădurile şi păşunile pe care le deţinem în domeniul public. Din impozite colectăm puţin peste 100.000 de lei, deci nici vorbă să fie suficient. Şi cu organigrama să vedem ce facem. Avem nevoie de om la compartimentul de contabilitate”, a mai afirmat primarul.
Totuşi, după toate piedicile administrative, vine şi o bucurie. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II) s-a câştigat un proiect ce prevede modernizarea de drumuri comunale şi uliţe pe o întindere de circa 10 kilometri, în cuantum de 5.000.000,00 lei. Programul investiţional se află în faza de licitaţie, contractul de finanţare fiind semnat în toamna anului 2017.
„Având o valoare atât de mare, nu ne-am fi permis vreodată să visăm să asfaltăm de atâţia bani. Visteria noastră comunală e prea săracă pentru astfel de lucrări. Dar am găsit soluţii”, a adăugat primarul din Lunca Cernii de Jos.