Drumurile forestiere, salvate de banii europeni

Magdalena Şerban

Doar două proiecte depuse de direcţiile silvice din ţară, pe măsura 125B din PNDR, privind dezvoltarea infrastructurii forestiere, s-au calificat pentru finanţare din fonduri europene, deşi au fost declarate eligibile 16 din cele 21 de documentaţii înregistrate. Judeţul Hunedoara s-a aflat şi el pe listă, însă a avut noroc doar pe jumătate.
Punctaj da, finanţare ba
“Proiectul depus de Direcţia Silvică Hunedoara pe Măsura 125B a fost declarat doar eligibil, dar nu şi finanţabil. Punctajul obţinut (65 de puncte) a fost unul foarte bun, însă au intrat la finanţare doar două proiecte (70 de puncte fiecare): unul aferent judeţului Argeş şi altul, judeţului Dâmboviţa. Cu o valoare de 5.588.894 lei, programul european urmărit de noi viza reabilitarea drumului auto forestier Valea Polatiştei – Surupata (din Valea Jiului), pe o lungime de 15,6 km. Documentaţia a fost depusă anul trecut, prin Centrul Regional de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Din cauza statutului oricărei direcţii silvice (unitate teritorială fără personalitate juridică), suntem depunctaţi şi intrăm în competiţia investiţională cu un mare minus, de 20 de puncte. În schimb, dacă depun primăriile proiecte, primesc în plus 20 de puncte, aşa că se poate vorbi de o lege a compensaţiei. Oricum ar fi, principalul este să nu se piardă aceşti bani oferiţi de Uniunea Europeană, pentru că la fel ca şi în alte ramuri, sunt mai mult decât bineveniţi pentru modernizările ce ţin de infrastructura forestieră”, a declarat Emil Ignat (foto), directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.
Primarii încearcă şi ei
Dacă la uşa primăriilor banii nu bat prea uşor, edilii din judeţ au început să bată ei la poarta Uniunii Europene. Pe lângă drumurile agricole, cele forestiere sunt extrem de importante pentru orice comunitate, aşa că proiectele cu iz european au început să le cam tragă cu ochiul, fiind văzute ca o sursă de dezvoltare şi o puternică resursă financiară. Anul trecut, şase unităţi administrativ-teritoriale judeţene au ieşit învingătoare în cursa pentru atragerea de fonduri. Au fost câştigate cinci proiecte depuse pe Măsura 125B – modernizare drumuri forestiere. Astfel, primăriile din Buceş, Sălaşu de Sus, Pui, Dobra şi Ribiţa au obţinut câte 1,5 milioane de euro fiecare. Iar Primăria Orăştioara
de Sus, a câştigat un proiect pe Măsura 125A – modernizare drumuri de exploataţii agricole, în valoare de un milion de euro. Anul acesta, încă 14 proiecte demarate pe aceleaşi două subcategorii ale Măsurii 125 îşi aşteaptă verdictul, aflându-se în plin proces de evaluare.
Bogaţi în „aur verde“
Ţara noastră are 6,7 metri liniari de drum forestier la hectarul de pădure, în timp ce Elveţia sau Austria au 80 de metri liniari la hectarul de pădure. Dacă ar fi să ne raportăm la situaţia locală, în judeţul Hunedoara, putem vorbi de existenţa a 1.660 km de drum forestier. Până în prezent, au fost predate către primăriile hunedorene 70 km de drumuri forestiere. „Din cele 320.000 de ha, cât însumează pădurile din judeţ, Direcţia Silvică Hunedoara administrează 157.000 de ha, aflate în proprietatea statului şi încă 60.000 de ha, prin contracte de pază şi servicii silvice (proprietăţi publice şi private), la acestea adăugându-se cinci ocoale silvice private, care administrează suprafeţele împădurite. Anul 2011, fiind declarat de către ONU «Anul internaţional al pădurilor», Direcţia Silvică Hunedoara şi-a propus promovarea unei gestiuni corecte a tuturor tipurilor de pădure, precum conservarea şi dezvoltarea durabilă a acestora”, a mai precizat Emil Ignat. Dacă în 2009, instituţia „producea“ pierderi considerabile, la sfârşitul anului 2010, Direcţia silvică din judeţ a raportat un profit de 300.000 de lei, iar estimările pentru 2011 sunt de 500.000 de lei. Astfel, a depăşit prognozele Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, înnegistrând o cifră de afaceri de 28 de milioane. Mult, puţin, cert este că se află pe plus şi dă semne că nici la anul nu va sta sub linie, ba mai mult, se îndreaptă vertiginos către o cifră de afaceri rotundă: 30 de milioane de lei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago