Gimnastele Anamaria Ocolişan şi Andreea Iridon (foto), legitimate la CNS „Cetate” Deva, fac parte din echipa României care va concura, în perioada 16-22 aprilie, la turneul de calificare la Jocurile Olimpice Rio 2016. Prezenţa lor în echipa tricoloră constituie o surpriză, având în vedere că doar Andreea Iridon a fost în lot la ultimul test de verificare înaintea turneului preolimpic de la Rio, respectiv concursul triunghiular cu Belgia şi Germania. Dincolo de numele gimnastelor din lot, pare că echipa României are nevoie de o minune pentru a obţine biletele la Jocurile Olimpice, întrucât evoluţiile de până acum au fost mai puţin convingătoare.
Lot măcinat de accidentări
Andreea Iridon a confirmat că era o candidată îndreptăţită la un loc în echipa pentru turneul preolimpic după ce în concursul triunghiular Belgia – România – Germania a obţinut cea mai mare notă la paralele (12.950), dintre toate cele cinci tricolore care au concurat la acest aparat, şi a avut treia notă la bârnă (14.200) dintre cele şase românce. Anamaria Ocolişan, care nu a participat la ultimul concurs de verificare, a fost cooptată în lot, probabil, pe baza experienţei şi a potenţialului de a obţine note bune la sărituri, paralele şi bârnă. Alături de gimnastele de la CNS „Cetate” Deva, din lotul României mai fac parte Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Silvia Zarzu, Dora Vulcan şi Maria Holbură (rezervă), antrenori fiind Lucian Sandu, Adela Popa (CNS „Cetate” Deva) şi Maria Fumea. Trebuie menţionat că în ultimul moment rezerva Laura Jurca, legitimată la CNS „Cetate” Deva, care s-a accidentat, a fost înlocuită, cu Maria Holbură, tot pe poziţia de rezervă. Potenţialul echipei tricolore este serios afectat de absenţa Larisei Iordache, lidera actualei generaţii, care a fost operată, după o accidentare la mâna strângă. În aceste condiţii, antrenorii au apelat la cvintupla medaliată a Jocurilor Olimpice, Cătălina Ponor, dar în ciuda experienţei şi valorii, „veterana” lotului va concura la doar două aparate. Un alt factor care poate afecta randamentul sportivelor, cel puţin în plan psihologic, este decizia antrenorilor Octavian Belu şi Mariana Bitang de a nu însoţi echipa la turneul preolimpic, deşi au coordonat activitatea de pregătire.
Semne rău prevestitoare
La competiţia preolimpică vor lua parte formaţiile care s-au situat pe locurile 9-16 la Campionatele Mondiale de la Glasgow, care îşi vor disputa ultimele patru locuri. De asemenea, conform cotei, îşi vor încerca şansele pentru concursul individual şi sportivii din echipele aflate pe poziţiile următoare ale „mondialului”. Tragerea la sorţi este rău prevestitoare echipei noastre, deoarece tricolorele se vor afla la start de la prima oră a concursului (ora 9.30, ora locală – 15.30, acasă), când arbitrele sunt mai „zgârcite” la note. În plus, România va începe competiţia la paralele, aparat care este, în ultima vreme, un fel de „piatră de moară” pentru punctajul general al României. Echipele care nu se plasează pe unul din cele patru locuri calificative, au dreptul la o nominalizare individuală, în vreme ce medaliaţii de la CM Glasgow au locul garantat la JO Rio, chiar dacă echipele lor nu s-au calificat.
Programul întrecerilor feminine este următorul (ora locală – ora României): vineri, 15 aprilie: 9.30-11.30 (15.30-17.30) Subdiviziunea 1 (România); 13.00-15.00 (19.00-21.00) Subdiviziunea 2; 16.30-18.30 (22.30-24.30) Subdiviziunea 3; 18.30-22.00 (24.30-4.30) Subdiviziunea 4; duminică, 17 aprilie: 9.30-11.30 (15.30-17.30) Subdiviziunea 1 (Echipe – Australia, ROMÂNIA + Individual); 13.00-15.00 (19.00-21.00) Subdiviziunea 2 (Echipe – Brazilia, Elveţia + Individual); 16.30-18.30 (22.30-24.30) Subdiviziunea 3 (Echipe – Germania, Coreea de Sud + Individual); 20.00-22.00 (2.00-4.00) Subdiviziunea 4 (Echipe – Belgia, Franţa + Individual). Luni, 18 aprilie, sunt programate finalele pe aparate, la capătul cărora se vor afla şi ultimele decizii în ceea ce priveşte calificările individuale, de la ora 13.10 (ora locală), în ordine: sol – masculin, sărituri – feminin, cal – masculin, paralele – feminin, inele, sărituri – masculin, bârnă – feminin, paralele – masculin, sol – feminin, bară – masculin. De la prima participare, JO Melbourne 1956, fetele noastre nu au lipsit din confruntarea pentru podiumul olimpic, cu o singură excepţie, în 1968, la Mexico City, când conducerea statului a decis ca gimnastele şi gimnaştii noştri să nu fie prezenţi în competiţie.
Cei care vor dori să urmărească în „direct” ceea ce se va întâmpla la Rio au multe posibilităţi şi anume: www.aquecerio.com; www.fig-gymnastics.com;
şi reţelele de socializare: Facebook şi Twitter. Rezumatele probelor vor fi disponibile a doua zi pe: www.youtube.com/figchannel
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…