Dupã 20 ani, numãrul locurilor de muncã s-a înjumãtãţit

  Volodia Macovei

Prezent ieri la Deva, europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) a vorbit despre una din cele mai fierbinţi teme discutate la nivel european, aceea a reindustrializării. Concluzia lui Winkler este că România trebuie să-şi pună serios problema constituirii unei industrii performante, renunţând la apetitul dovedit periculos spre transformarea economiei în una a serviciilor.

Singura şansă
După spusele europarlamentarului hunedorean, România este obligată să se racordeze urgent la politica europeană de reindustrializare. „Pe fondul crizei, liderii europeni au constatat că dacă la baza economiei unui stat membru nu există industrie, atunci, acel stat este pierdut ca şi economie, dar şi ca societate. (…) În doar patru ani, începând din 2009, la nivelul UE s-au pierdut 4 milioane de locuri de muncă numai din sectorul industrial. În România, conform statisticilor, la începutul anilor 90, existau aproximativ peste 8 milioane de locuri de muncă în economie, iar acum, după 20 de ani, mai avem aproximativ 4 milioane”, a declarat Winkler.

Trebuie un climat de încredere
Europarlamentarul mai spune că, deşi încă avem o situaţie bună a industriei, comparativ cu alte ţări europene, suntem încă deficitari la capitolul încredere. „Reindustrializarea României depinde doar de noi, de politicile guvernamentale, şi nu depinde de Bruxelles. Iar pentru a avea succes, trebuie luate măsuri de reducere a birocraţiei, de încurajare a mediului de afaceri de a se structura, de dezvoltarea culturii antreprenoriale, şi, foarte important, de a facilita accesul la finanţare. Esenţial de spus este faptul că accesul IMM-urilor la finanţare nu se poate reglementa prin legi. Pentru aceasta, este nevoie de încredere, iar climatul de încredere se poate construi printr-o legislaţie stabilă, care să nu fie modificată din două în două luni”, a mai spus parlamentarul european.

Ne-am făcut de râs la Bruxelles
Deocamdată, aşa cum arată Iuliu Winkler, nu am reuşit decât să ne facem de râs cu documentele preliminare în vederea încheierii Acordului de parteneriat pentru următorii şapte ani trimise la Bruxelles, al căror conţinut a fost ţinta criticilor Comisiei Europene: „Criticile ne-au arătat că nu suntem în stare să stabilim priorităţile României. După 20 de ani în care am demolat tot ceea ce am construit în cei 50 de ani anteriori, pentru că am considerat că nu era bun, acum, nu reuşim să stabilim ce punem în loc”.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Ce munca faci ca europarlamentar daca nu atragi investirorii sa construiasca locuri de munca ?

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago