Sport

După 42 de ani. Corvinul revine în Cupele Europene şi se „bate” cu „nuclearii” de la Paksi

Corvinul Hunedoara înfruntă echipa maghiară Paksi FC, în deplasare, în primul tur preliminar al Ligii Europa. La precedenta apariție, Corvinul a jucat în Cupa UEFA, ca urmare a cla­sării pe locul al treilea al Diviziei A, în 1982.

În fața celor din Iugoslavia
În turul I din acel an, echipa hunedo­reană a trecut de austriecii de la Grazer AK. A fost 1-1 în turul din Austria (Romulus Gabor a deschis scorul în mi­nutul 15) și 3-0 în returul de la Hunedoara, la 29 septembrie. Ioan Andone, din penalty, regretatul Michael Klein și Florea Dumitrache au înscris în repriza a doua. Corvinul, echipă antre­nată de Remus Vlad, se oprea în fața iugoslavilor de la FK Sarajevo, după două manșe cu extrem de multe eve­nimente, 4-4 și 0-4. Florea Dumitrache, Ioan Andone, Ioan Petcu și Dorin Mateuț marcau de patru ori consecutiv în meciul tur de la Hunedoara, întor­când rezultatul de la 0-2 la 4-2, dar Pašić (min. 80) și Lukić (85) smulgeau remiza.

Singur cu poarta goală
Ioan Petcu, fostul internațional al echipei hunedorene, a declarat despre acele partide: „În primul tur am jucat cu AK Grazer, și au făcut un egal la ei acasă, iar la noi am făcut un 3-0. Goluri frumoase și o victorie meritată pentru noi. Ne-am calificat în turul al doilea unde am jucat cu Sarajevo. Meciul de la noi a fost dramatic, foarte dramatic dar și frumos în același timp pentru că a avut de toate. A fost spectacol. Ei ne-au condus cu 2-0 în prima repriză. Cred că prin minutul 30 era deja 2-0 pentru ei, după care, în 15-20 de minute, noi am revenit și am făcut 3-2 pentru Corvinul. Au marcat, îmi amintesc, Florea Dumitrache și Andone, eu am înscris pentru 3-2 cu trei sau patru minute înainte de finalul primei reprize și am preluat conducerea pe tabelă de scor. A fost un lob reușit peste portarul de la echipa din Sarajevo, după un un-doi cu Dumitrache. În a doua repriză am reușit să dăm și golul patru înscris de Mateuț după care Klein, desi acci­dentat, a intrat în teren și a jucat. Țin minte că la 4-2 pentru noi, el a avut o ocazie monumentală, singur cu poarta goală, dar mingea i-a sărit mai ciudat și a tras peste poartă. Dacă făceam atunci 5-2 pentru echipa noastră cred că eram calificați. Echipa din Sarajevo, foarte bună pe atunci, cu Pašić, cu Lukić , cu șapte internaționali în echipa lor națională, cea a Iugoslaviei, a reușit să ne egaleze, 4-4. În retur, am fost furați pe față, ne-au eliminat doi jucă­tori afară din teren. Primul lor gol a fost marcat din offside, la acest scor am avut un contraatac bun, dar ne-a oprit din acțiune arbitrul de tușă, s-a iscat un scandal acolo la care arbitrul de centru i-a eliminat pe Dumitrache și pe Romică Gabor. Am rămas doar opt jucători și portarul și apoi ne-au masacrat pur și simplu. Ne-au dat încă trei goluri până la final și așa am pierdut calificarea. Pe vremurile acelea nu erau atâtea televiziuni care să transmit fotbal, atâtea mijloace de întregistrare a jocurilor de fotbal. Pentru noi era o sărbătoare atunci când se putea să ne vedem la televizor, eram super motivați față de cum eram noi de obicei”.

Centrala nucleară
Revenind la jocul de astăzi cu Paksi FC din Ungaria, să menționăm că această formație este vicecampioana țării vecine și câștigătoarea Cupei Ungariei. Clubul s-a înființat în 1952 și echipa a mai fost vicecampioana Ungariei în 2011, când a participat în Liga Europa, oprindu-se în turul al treilea preliminar. Paksi FC mai este cunoscută și drept „Echipa maghiară”, pentru că nu apelează decât la jucători autohtoni. Paksi joacă pe un stadion cu capacitatea de 6.000 de locuri, inaugurat în 1966. Paks, localitatea unde se va disputa partida din această seară, este un oraș de doar 20.000 de locuitori, pe malul drept al Dunării. Este cunoscut pentru centrala nucleară amplasată acolo. De altfel, un supra­nume al echipei este „Atomcsapat” – „Echipa nucleară”.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura