După cardul obligatoriu, vine şi dosarul electronic de sănătate
După introducerea cardului naţional de sănătate ca document obligatoriu pentru pacienţii asiguraţi care beneficiază de servicii medicale compensate, a mai apărut o noutate în sistemul informatic de sănătate. Este vorba de dosarul electronic de sănătate, unde sunt însumate toate datele despre starea medicală a pacientului şi care poate fi iniţiat la cererea titularului.
Accesul, doar cu acordul pacientului
Mai exact, dosarul electronic de sănătate poate fi comparat cu un cont bancar unde sunt înregistrate toate operaţiunile efectuate în acel cont pe bază de card bancar sau prin alte modalităţi. La fel se întâmplă şi cu datele medicale ale pacienţilor care utilizează serviciile medicale pe baza cardului naţional de sănătate, acestea fiind înregistrate în Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, dosarul electronic de sănătate presupune o arhivă electronică a tuturor fişelor medicale, a reţetelor eliberate, a analizelor etc. Dosarul electronic de sănătate poate fi iniţiat la cererea pacientului de către orice medic care are o semnătură electronică. După care datele cuprinse în acesta pot fi accesate de către titular prin intermediul unei matrice de securitate şi a parolei de acces, sau prin intermediul cardului naţional de sănătate şi a codului PIN asociat acestuia. Accesul medicilor la datele din acest dosar poate fi făcut doar cu acordul pacientului, aceştia având acces doar la un sumar al acestor date.
Până în acest moment, în dosarele electronice de sănătate sunt cuprinse doar datele despre starea pacientului din momentul în care a folosit cardul de sănătate. Din afirmaţiile reprezentanţilor CJAS Hunedoara, datele privind istoricul medical din dosarele aflate la medicii de familie nu au fost introduse în sistemul informatic. Este posibil ca după ce va fi încheiat complet procesul de distribuire a cardurilor de sănătate, CNAS să demareze procedura de completare a acestor date în sistemul electronic. Acest lucru ar fi binevenit, deoarece datele despre starea de sănătate în sistem electronic ar putea fi accesate, cu acordul pacientului, de orice alt medic la ale cărui servicii apelează titularul.