După cine să mă iau…? (I)
Răspuns: după cei de care mă simt mai apropiat.
Aţi putea să-mi reproşaţi dorinţa de a mă „lua” după cineva. Voi replica prin aceea că traversăm o criză de modele. A te lua după cineva nu înseamnă a-l copia, ci a-l recunoaşte drept un fel de mentor, de stimulent intelectual, de cap-limpede, cum se spune în presă celui care ar trebui să lectureze ultimul, cu detaşare, un articol trimis spre publicare.
Desigur că, de-a lungul timpului am căutat să-mi aleg nişte repere, la care să mă raportez, nu la modul absolut, idolatric, ci critic, luând din gândirea lor ceea ce credeam că-i bine şi lăsând la o parte ceea ce consideram că e deplasat. La începutul anilor 1990, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici ocupau primele locuri în clasamentul personal, dar pe parcursul timpului li s-au adăugat şi alte personalităţi, poate mai puţin vizibile la televizor sau cunoscute de massă, dar categoric valoroase. Nu valoroase pentru că vreau eu, Alexandru Gruian, să le categorisesc astfel, ci prin recunoaşterea internaţională a valorii lucrărilor publicate.
Au existat şi decepţii, perfect justificabile. În 2004, eram în stare să mă contrazic cu oricine, referitor la bunele intenţii ale lui Traian Băsescu, în care nu vedeam un intelectual, ci un garant al libertăţii de expresie. „Presa şi-a luat câtă liberate a vrut”, a declarat recent, preşedintele Băsescu, în cadrul acelui interminabil discurs, din faţa unui Parlament, căruia i-a pus gând rău, din considerente aproape exclusiv populiste şi electorale. Greşit! Presa devine pe zi ce trece, unul dintre actanţii de faţadă ai unei democraţii golite de conţinut, în care tot mai multe instituţii depind de una şi aceeaşi voce, în care guvernul este redus la o anexă a Cotroceniului. Mulţi au pariat pe Traian Băsescu nu pentru profunzimea gândirii sale, ci pentru o auto-declarată intenţie de a repune ţara în normalitate, după prestaţia aşa-zisului partid-stat, PSD, care a performat economic, dar a acaparat şi el suficientă influenţă, pentru a nu mai lăsa loc altora.
S-a dovedit însă, zic eu acum, o alegere neinspirată. Cum se spune, am scăpat de dracu’ şi am dat de taică-său.
Nu ascund faptul că Gabriel Liiceanu şi Patapievici rămân pentru mine repere ale inteligenţiei româneşti, orientarea lor politică mi se pare însă greşită, asta dacă-mi este îngăduit să-mi dau eu cu părerea despre ei, de aici, din Deva. Recunosc aici, că sufăr parţial de acel complex al provincialului… Un spirit atât de primitiv ca al lui Băsescu, fie el şi animal politic, mi se pare incompatibil cu o gândire liberă.
Aşa că m-am uitat spre lista intelectualilor care s-au pronunţat în favoarea lui Crin Antonescu. Pe cine am găsit…? Şi ce concluzie am tras?
Domnule Gruian sesizez unde bateti. Dar sa stiti ca liberalii au o mare vina pentru ca si-au indepartat intelectualii. Uitati-va la Deva oare de ce majoritatea profesorilor se duc de obicei cu PSD , desi ei au profesii liberale? Va spun eu de ce, Ppentru ca liberalii locali sunt aroganti si nu le place sa existe oameni care sa exprime alte opinii , asa ca prea putini dintre ei sunt intelectuali de-a binelea majoritatea sunt asa de umplutura. Nu numarul facultatilor te face intelectual ci capacitatea de a exprima opinii coerente, cultura, etc, ce sa mai, doar stiti asta. La capitolul asta ,din fericire sau din pacate , nu stiu exact ce sa zic nici PDL nu sta mai bine, ba chiar dimpotriva. La ora asta cei mai multi tipi cu adevarat destepti sunt la PSD , ca aia de la liberali vegeteaza nebagati in seama. Sa auzim de bine , noi astia
Este perfect adevarat ce spune mai sus analyst. Cu o mica observatie. Nu doar muntenii si molotii sunt aroganti ci si cazacii si arionii.
Ghideaza-te dupa lumina de la jeep-ul lui Molot. Asa cum ai facut-o intotdeauna. Asta da intelectual. Nu a citit el carti dar a invatat bine tabla inmultirii.
bai voi asyia smecherii din presa va tot satiri in cap unul altuia cel putin gruian asta isi recunoaste simpatiile pe cand voi ceilalti o faceti pe nebunii cu independenta, la fel ca base al vostru care cica nu are nimic cu pdl. fiti si voi o data macar barbati nu carpele lui base
E o mare diferenta intre a avea o simpatie politica si a baga bani in buzunar de pe urma ei. A simpatiei. Adica mai pe inteles asta nu e iubire fara interes este prostitutie jurnalistica. Scriu si incasez. Spre exemplu, functii prin Consiliul Judetean, excursii in China, contracte de publicitate…etc. etc…