După stenturi, la Spitalul Județean de Urgență Deva vor fi montate pacienților și stimulatoare cardiace
După ce s-a luat decizia de a monta stenturi pacienților cu probleme cardiace, conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva vrea să meargă mai departe și aici vor fi tratați și bolnavii care au nevoie de stimulatoare cardiace.
Când au apărut
„Da, vrem să montăm și stimulatoare cardiace la spitalul nostru. Un stimulator cardiac (denumit și pacemaker sau stimulator artificial) este un dispozitiv medical care emite impulsuri electrice, transmise prin electrozi ce sunt în contact cu mușchii inimii, cu scopul de a regulariza bătăile inimii. Dispozitivul electronic miniaturizat emite excitații de ritm regulat, pentru o inimă cu centri fiziologici incapabili să asigure ritmul cardiac normal. Una din cele mai obișnuite afecțiuni care duc la necesitatea folosirii unui stimulator cardiac se numește bradicardie, adică frecvența cardiacă este prea joasă pentru a corespunde cerințelor organismului”, a spus dr. Emil Stoica (foto), managerul celei mai mari unități medicale din județ. Primele stimulatoare cardiace au apărut, și au fost implantate, în anul 1958, fiind produse de firma Siemens-Elema, în Suedia.
Investiție a Consiliului Județean
Reamintim că Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva deține o nouă unitate, în cadrul Secţiei de Cardiologie. Compartimentul reprezintă o premieră pentru județul Hunedoare și permite tratarea pacienților cardiaci aflaţi în stare critică. Denumită „Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat a Pacienţilor Cardiaci Critici” (USTACC), aceasta funcţionează ca un compartiment de terapie intensivă al Secţiei de Cardiologie. Lucrările de amenajare ale acesteia au costat peste 984.400 de lei, iar fondurile au fost asigurate de Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află spitalul.
În plus, Secţia Cardiologie beneficiază de un angiograf ultramodern, dar şi de alte echipamente necesare monitorizării şi tratării pacienţilor cu anumite patologii cardiace, au explicat medicii. (A.Năstase)