Gheorghe Firczak
Orice revoluţie a avut duşmani redutabili în perioada imediată postrevoluţionară. Iată două exemple.
Revoluţia din Anglia (1642-1649) a determinat abolirea monarhiei absolutiste prin decapitarea regelui Carol I Stuart (1625-1649). Oliver Cromwell, Lord Protector (1653-1658), urmat la conducere de fiul său Richard Cromwell (1658-1660), a pus bazele unei republici federale cunoscută ca Protectoratul Angliei, Scoţiei şi Irlandei.
Cromwell a fost o figură controversată în istoria Britaniei şi Irlandei: un asasin de rege pentru unii, un erou al democraţiei şi libertăţii pentru alţii. În Britania, memoria sa este totuşi onorată, fiind ales într-un sondaj, la un moment dat, între primele 10 personalităţi britanice. Dar, măsurile sale împotriva catolicilor irlandezi au fost caracterizate de unii istorici ca un adevărat măcel, iar în Irlanda este văzut într-o lumină foarte nefavorabilă. Masacrele de la Drogheda şi Wexford din anul 1649 se numără printre cele mai mari atrocităţi din istoria britanică. Restauraţia s-a înfăptuit cu concursul generalului Lambert, colaborator apropiat al primului Lord Protector, deturnând armata pentru acest demers. La revenirea pe tron a lui Carol II-lea Stuart (1661-1685), trupurile lui Oliver Cromwell şi ale altor doi implicaţi în procesul regelui Carol I au fost deshumate şi spânzurate. Au fost expuşi la spânzurătoarea Tyburn. După decapitare, rămăşiţele lor au fost îngropate tot acolo. Craniul lui Oliver Crowell a rămas expus până la sfârşitul domniei lui Carol al II-lea Stuart, până în anul 1685. Toate acestea demonstrează ura, nu doar faţă de persoana Lordului Protector ci şi faţă de schimbările aduse de Revoluţie. De altfel, Restauraţia dorea cu orice preţ revenirea la monarhia absolutistă şi la catolicism. Iacob al II-lea (1685-1688), fratele şi succesorul primului rege restaurat, susţinea cu ardoare desăvârşirea celor preconizate. Revoluţia Glorioasă (1688) îl înlătură de pe tron, instaurând monarhia constituţională, consacrând anglicanismul în defavoarea catolicismului.
Al doilea exemplu se referă la Revoluţia Franceză(1789-1792). La un secol de la izbucnirea ei, se încearcă o restaurare a dinastiei Bourbon, cea care a domnit în Franţa în perioada 1589-1793 şi 1814/1815-1830. La prima lor revenire în anul 1814, Charles de Talleyrand (1754-1838), ministrul de externe al lui Napoleon I, împărat al Franţei (1804-1814/1815), spunea despre Bourboni că: Nimic nu au învăţat şi nimic nu au uitat. Generalul Georges Boulanger (1837-1891), promovând un naţionalism agresiv propovăduia necesitatea unei revanşe pentru războiul pierdut de Franţa (1870-1871), revizuirea Constituţiei şi, mai ales, reinstaurarea monarhiei. În anul 1889 oscila între lovitura de stat şi căile constituţionale, boulangismul fiind compromis total.
Sunt două exemple elocvente care sugerează că orice revoluţie are duşmani implacabili, că e nevoie de un timp oarecare pentru a se şterge definitiv urmele trecutului. Dacă în cazul celor două revoluţii, engleză şi franceză, contestatarii argumentau opţiunea lor prin ilegitimitatea antimonarhiştilor, contestarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989 porneşte de la o idee, pe cât de simplă, pe atât de perversă. Chiar Nicolae Ceauşescu o formulează, avant la lettre, în primele zile ale revoltei timişorene şi o continuă în perioada următoare. Ne întrebăm, de ce nu a formulat astfel de postulate în anul 1977 la Greva minerilor de la Lupeni, în anul 1987 la Revolta muncitorilor de la Braşov? Dacă ele nu au avut importanţă de ce nu au fost prezentate în presa audio, video şi scrisă? Nu au fost revolte? Nu aveau relevanţă? Nu au prefigurat ele incapacitatea regimului de a gestiona problemele societăţii noastre?
Hiperbolizarea unei intervenţii din afara ţării creează iluzia că Nicolae Ceauşescu şi aparatul regimului erau patrioţi, iar cei care i se opun, pe cale de consecinţă, sunt trădători. Deci, revoluţia, cică, nu este revoluţie. Atunci revolta populară cvasigeneralizată ce a însemnat? Conflictul dintre autorităţi şi populaţie apare atunci când instituţiile regimului nu-şi mai pot exercita autoritatea, iar masa covârşitoare a cetăţenilor nu o mai acceptă. Populaţia a contestat regimul comunist. În 20 decembrie 1989 la Timişoara, reprezentanţii protestatarilor cer, în primul rând, demisia celor care conduceau societatea, a lui Nicolae Ceauşescu. Apoi, s-a generalizat solicitarea la nivelul ţării, peste tot unde aveau loc proteste. În unităţile administrativ teritoriale se afirma că e nevoie să plece conducerea de partid şi de stat din judeţe, municipii, oraşe şi chiar comune. În unele localităţi, cum ar fi de exemplu Deva, conducerea teritorială a predat celor care protestau administrarea judeţului chiar înainte de a se anunţa că Nicolae şi Elena Ceauşescu au părăsit cu elicopterul sediul CC al PCR. Toate acestea ce au însemnat? La nivelul ţării, cvasitotalitatea aparatului comunist, de partid şi de stat, şi-a recunoscut incapacitatea de a conduce. Astfel s-au constituit noi structuri ale puterii de stat care au înlăturat vechiul regim. S-a schimbat din temelii sistemul de valori, fiind adoptate noi principii. Economia de piaţă a înlocuit economia planificată. Pluralismul partidelor a înlocuit puterea partidului unic, cel comunist. S-a reinstaurat libertatea cuvântului, a presei, a întrunirilor, libertatea religioasă, democraţia devenind o stare de fapt. Chiar dacă aceste transformări nu au fost depline, chiar dacă nu au fost atât de radicale cât o cerea realitatea, ele demonstrează că Revoluţia Română din Decembrie 1989 a înlăturat regimul comunist în fundamentele sale. Nu putea revoluţia realiza o metamorfoză amplă a mentalului colectiv. Da, este foarte adevărat că nu a fost eradicată mentalitatea comunistă, deşi activiştii, miliţienii, securiştii şi cadre ale vechii armate au ieşit treptat din prim plan. S-au reorganizat însă în diverse asociaţii şi duc o propagandă deşănţată în favoarea vechiului regim. Toţi se consideră patrioţi, iar Revoluţia a adus în prim plan, zic ei, trădători. Uneori sunt infiltraţi în diverse partide politice sau au poziţii economice de prim plan. Putem spune aidoma lui Talleyrand, că nu au învăţat nimic din răul pe care l-au făcut societăţii româneşti şi nu au uitat nimic din involuţia societăţii româneşti din perioada 1948-1989. De ce? Pentru că nu au fost traşi la răspundere pentru tot răul făcut. Dar, în acest fel practic neagă ontosul actual al societăţii româneşti. Aderarea ţării noastre la structurile euroatlantice nu înseamnă decât o trădare a intereselor româneşti, o abatere de la cursul evoluţiei noastre fireşti. Toate acestea sunt derapaje morale periculoase.
E adevărat, sunt o serie de aspecte ale Revoluţiei Române din Decembrie 1989 neclarificate. Este sarcina instituţiilor specializate ale statului să facă lumină în acest sens. Asta nu opreşte cu nimic definirea evenimentelor din decembrie 1989 ca revoluţie. Dimpotrivă. Atunci poporul român a demonstrat că refuză ca societatea să mai fie administrată după principiile comunismului. S-a adoptat un model democratic care, însă, nu a fost implementat suficient de bine. Poate, tocmai de aceea duşmanii revoluţiei sunt implacabili precum, aidoma, cei ai revoluţiei engleze şi a celei franceze.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Domnule autor,daca credeti ceea ce scrieti,ati fost bine manipulat(ca sa nu zic indobitocit)!Regimurile comuniste au cazut unul cate unul(pasnic sau cu circul de rigoare-,,revolutie"),pentru ca asa au hotarat cei mari!Totul cu acordul lui Gorbaciov.Fara acordul acestuia nimeni nu se atingea de regimurile comuniste!Mentalitatea comunista nu a fost eradicata!Aici aveti dreptate!Unii,profitand de vremelnicele pozitii pe care le au,isi angajeaza odraslele in posturi caldute!
Cred că autorul a văzut alt film decât noi , restul populaiei,lingău al celor ce au nenorocit țara și populația,de atâta bine pleacă pe capete românii din țară............
Apropo de involutia 1948-1989,evolutia societatii romanesti din 1989-2017:
-Romania pe locul 1 la analfabetism functional in UE.
-Romania se numara printre primele statele membre UE care au rata mica a natalitatii si rata ridicata a mortalitatii
-Romania pe primul loc in UE la avorturi.
-Locul 3 in UE ,la abandon scolar.
-Locul 1 in UE la numarul bolnavilor de tuberculoza.
-Potrivit statisticilor, 17% din romani primesc ajutoare de la Uniunea Europeana
-Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura, Romania se afla pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Practic, ne aflam printer tarile cu cel mai mare risc de foamete. Pe primele locuri in acest top se afla Bangladesc, Maroc, Algeria, Nigeria si Liban.
-Conform unui raport efectuat de Eurostat, Romania se afla printer primele locuri in topul tarilor member ale UE cu cei mai multi angajati cu salarii mici.
-Romania in topul coruptiei la nivel mondial.
-Primii la „cele mai proaste drumuri”.
-Conducem la capitolul obezitate.
-Locul 12 in topul economiilor stagnate.
Etc.,etc.,
Iar te-ai apucat de copiat texte de pe la altii! Vezi cultural.bzi.ro si altele... copiator de 3 lei...
Ai trait pe spatele romanilor ani de zile ca un parazit.
Acum ti-ai pus copilul mostenire in Parlament ca sa faca trocuri politice cu PSD-ul.
Du-te draq si stai in pensie ca esti penibil.
Marius...ai uitat de coruptie.
Imensa, din cauza unor incompetenti ca specimenul asta ce se da mare intelectual si revolutionar...
Obaervații corecte. Pe vremea lui Ceașcă nu se făceau avorturi deorece se pedepsea fapta cu închisoare. Acum la Digi TV se spune că au făcut un periplu prin supermarket-uri și deși fumcționează toate casele se stă ore întregi la rând din cauza aglomerației. În perioada 30.11-03.12 s-au cheltuit doar în turismul intern 10 milioane de euro.
@Saceanu
Se faceau avorturi si atunci. Asa cum se taiau viteii noaptea la lumina lampașelor.
10 milioane de euro din turism este o gluma!
Cocos si trupa Microsoft au dat un tun de 70 milioane de euro...nerecuperati.
Ca si comparatie Bulgaria facea din turism in 2016 cam 3 miliarde de dolari!!
De restul tarilor civilizate nu mai vorbim.
Nu vad legatura cu papagalul care apare in poza de mai sus.
Articolul nu merita citit. Poate doar pentru a intelege comentariile, care merita si trebuie citite. Vin din Romania reala.
Mai Ghita !!! Nu uita sa tragi apa , dupa utilizare....!!!
Un infatuat și un parvenit acest pulitruc zis Firczack, mare revoluționar și istoric, dar un jeg de om în viata reala. A profitat maxim de tot ce se poate, de la parlament in care a întrat tot prin tepe și minciuni pana la modul și felul de a se comporta cu elevii cărora le-a predat... Numai el știe ce pt ca este o nulitate. Fost PSD-ist pardon PDSR-ist a găsit o nișă și a devenit mare Rutean cu vreo 700 de semnături adunate știe el cum.
Hoooooo