E gata strategia de dezvoltare a Devei
Ieri, la Primăria Deva, în prezenţa celor interesaţi din administraţie şi instituţii, a fost prezentată şi dezbătută forma finală, corectată, a strategiei municipiului Deva pentru dezvoltare durabilă în perioada 2014-2020.
După cum se ştie, în ultimele 30 de zile, această strategie pentru dezvoltare durabilă a Devei în următorii ani a fost pusă la dispoziţia celor interesaţi pe site-ul Primăriei, municipalitatea primind o serie de observaţii şi completări trimise de cetăţeni sau agenţi economici. Aşadar, din acest moment, acest document programatic este în formă finală şi el prezintă intenţiile generale şi punctuale ale administraţiei publice locale referitoare la viitorul municipiului Deva. Din această strategie cuprinzătoare, am descoperit că multe investiţii vizate merg către modernizare, divertisment şi turism.
Vom enumera doar câteva din obiectivele investiţionale prevăzute să se realizeze în următorii şase-şapte ani. Un mare proiect, cu o valoare de 50 de milioane de lei, este realizarea unui Complex Muzeal, Parc tematic „Transilvania – spaţiu de interferenţă a civilizaţiilor globale”. Tot un parc şi tot de vreo 50 de milioane de lei, va fi parcul de distracţii Thesys Park.
Autorităţile şi-ar mai dori strămutarea stadionului pentru realizarea unui centru de practicare a sporturilor. Şi cum sportul ne va fi, se pare, preocupare de bază, s-ar mai face şi Sala Polivalentă Deva – Complex pentru dezvoltarea mişcării sportive în municipiul Deva şi zonele limitrofe.
Pe de altă parte, Deva modernă va trebuie să fie şi Smart City şi Net City, ultimul însemnând că iar se sparg trotuarele, pentru că se doreşte crearea unei „reţele municipale de comunicaţii prin fibră optică”. Şi am putea continua, dar vom mai puncta doar „realizarea nodului convergent turistic Deva”, un sistem de videoconferinţă pentru instituţiile subordonate municipalităţii, parcare subterană în Piaţa Unirii şi, de ce nu, un sistem informatic integrat pentru eficientizarea activităţii poliţiei locale.