Sport

Echipa feminină de gimnastică a României a plecat la Stuttgart

Nicolae Gavrea

Începând din 2 octombrie, la Stuttgart, în Germania se vor desfăşura întrecerile unei noi ediţii a Campionatelor Mondiale de gimnastică, acestea fiind definitorii pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Înainte de plecarea sportivelor noastre la Stuttgart, am fost la ultimul antrenament pe care fetele noastre l-au derulat acasă, unde am avut o discuţie cu prof. Nicolae Forminte, cel care coordonează colectivul tehnic cu care se pregătesc gimnastele din lotul naţional de senioare.
Reporter: Desigur, prima întrebare pe care trebuie să o adresez este cu ce gânduri plecaţi la mondiale? Dar eu o să vă întreb altfel, cum stau fetele cu moralul?
Nicolae Forminte: A venit şi momentul plecării, ca o izbăvire, pentru că prea multe discuţii au fost legate de participarea noastră la această competiţie. Pe fete trebuie să le întrebi despre moralul lor. Eu cred că stau bine. Ca să o parafrazez pe una dintre ele, la un interviu acordat recent confraţilor tăi, ea spune că avem echipă, avem… valoare. Cam asta ar fi starea de spirit a fetelor. Mă bucur că ele sunt încrezătoare şi să sper că au dreptate.
Reporter: La naţionale am văzut că aţi fost supărat pentru că unele dintre fete nu şi-au dus până la capăt exerciţiile, la bârnă, la paralele. Aţi trecut de momentul acela?
Nicolae Forminte: Toată lumea m-a văzut la naţionale îngândurat şi fiecare aţi tras concluzii diferite. În momentul în care ai în competiţie şapte fete şi vezi că durerile nu trec şi se acutizează, te întrebi, ca antrenor, dacă ajungi la competiţia de obiectiv cu fetele. Expresia feţei mele putea să spună orice. Nu eram supărat, eram doar îngândurat şi preocupat, deoarece dintre cei care îţi amintesc doar de două ori pe an că avem gimnastică în România, noi de aici din sală cunoaştem cel mai bine adevărul. E greu să ai şase gimnaste, din care să aliniezi cinci pe foaia de concurs la un campionat mondial. Asta exprima faţa mea, nicidecum o supărare pentru că fetele nu şi-au făcut toate execuţiile la aparate.
Reporter: Bun, plecaţi la mondiale, competiţie importantă, de calificare la Olimpiadă, la Tokyo 2020. Plecaţi cu fetele, tot aşa de îngândurat?
Nicolae Forminte: Eu nu sunt îngândurat de echipă, de fete, de competiţie. Eu sunt îngândurat de faptul că opinia publică nu înţelege că această generaţie de sportive trece printr-o perioadă grea, că numărul de practicante este foarte redus, dar noi continuăm să trăim în trecut, fără să ne raportăm la prezent. Sunt îngândurat pentru că minuni peste noapte nu se pot petrece. Astea sunt fetele pe care le avem la dispoziţie, cu acestea mergem la competiţie, iar concursul ne va arăta cât sunt ele în stare să facă. Continuăm să trăim într-o gândire iluzorie, că orice fată care intră pe uşa unei săli de gimnastică devine automat campioană mondială sau olimpică. Dar orice copil care intră pe această uşă a sălii, intră cu niste speranţe sau vise, dar pe parcurs acestea dovedindu-se a fi prea mari. Eu am zis că ai nevoie de voinţă, de putinţă şi de credinţă în ceea ce poţi să faci. Dar nu întotdeauna acestea se pot găsi la fiecare gimnastă.
Reporter: Ideea este că acum aveţi nevoie de încredere şi de atitudine, de multă ambiţie, ca fetele să ducă până la capăt ceea ce v-aţi propus cu echipa, calificarea la Tokyo 2020. Toată lumea aşteaptă un rezultat bun de la echipă şi calificarea. Dacă nu va fi aşa, desigur, unii se vor supăra, alţii nu, deoarece cunosc care este situaţia. Din punct de vedere individual, credeţi că două, trei gimnaste din cele cu care mergeţi la mondiale vor putea să îşi atingă obiectivul, calificarea individuală la Tokyo?
Nicolae Forminte: Este greu de spus. Concursul e concurs. Durerile de care suferă unele dintre fete se pot acutiza oricând. Eu nu fac niciodată pronosticuri. Eu am fost primul care am enunţat ideea că două cicluri olimpice consecutive fără calificarea gimnastelor noastre la olimpiadă este un lucru neplăcut pentru sportivele noastre, asta a fost înainte de Rio de Janeiro. Calificarea este dificilă, nivelul gimnasticii de preformanţă a crescut foarte mult, sunt multe ţări care au valoare pentru calificare la JO şi să construiesti o echipă de gimnaste valoroase în trei-patru ani, de la zero, este foarte dificil, chiar imposibil. În ceea ce priveşte calificarea la individual, de la mondiale, concursul este concurs, noi sperăm ca acest lucru să se întâmple.
Am solicitat şi declaraţii de la trei dintre componentele echipei cu care România va încerca să obţină biletele pentru Olimpiada de la Tokyo. Prima cu care am discutat a fost liderul echipei, gimnasta clubului devean LPS Cetate, Denisa Golgotă:
Reporter: Denisa, cu ce gânduri abordaţi voi, fetele din echipă, această competiţie mondială?
Denisa Golgotă: Suntem pregătite, avem atitudinea necesară pentru concurs, ne ducem la Stuttgart cu gânduri bune, să ne facem treaba şi să ne întoarcem sănătoase. Încercăm din toate puterile noastre să ne atingem obiectivul, pe care îl ştiţi şi dumneavoastră, ne dorim să ne calificăm cu echipa la Tokyo. Celor de acasă le spun să ne susţină şi să aibă încredere în noi, o să facem totul ca să ne calificăm.
Reporter: Anamaria Puiu, ce le transmiţi celor din ţară care vor aştepta rezultate bune de la voi?
Ana Maria Puiu: Să fie siguri că o să ne facem exerciţiile aşa cum trebuie şi o să dăm tot ce putem să ne atingem obiectivul, să ne calificăm la Olimpiadă.
Reporter: Vă temeţi de concursul ăsta?
Ana Maria Puiu: Eu, un pic, puţin, pentru că e prima mea participare la un campionat mondial, dar sper să fie bine.
Reporter: Ioana Crişan, tu ai o răspundere foarte mare la concursul de la Stuttgart. Cum crezi că va fi?
Ioana Crişan: Sper să ne facem exerciţiile cât de bine putem, să fim acolo sănătoase.
Reporter: Te-am văzut supărată la naţionale. Acum e mai bine?
Ioana Crişan: Da, eu sper să fie mai bine la mondiale şi le mulţumesc celor care sunt alături de noi. Eu cred că o să fie bine şi, dacă ne facem exerciţiile cum le-am pregătit, o să avem rezultatele şi note bune.
Echipa feminină a României este alcătuită din Denisa Golgotă, Ioana Crişan, Maria Holbură, Carmen Ghiciuc, Ana Maria Puiu şi Maria Pană. Fetele vor fi însoţite de Nicolae Forminte şi Liliana Cosma.
România va începe concursul în data de 4 octombrie, cu evoluţia din prima subdiviziune a calificărilor care vor continua şi în 5 octombrie. Marţi, 8 octombrie, este programată finala pe echipe, cu 12 formaţii calificate, apoi pe 10 octombrie va fi concursul de la individual compus, iar pe 12 şi 13 octombrie, finalele pe aparate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura