Ecofest Junior, ediţie jubiliară
Magdalena Şerban
Ecoul Festivalului Internaţional „ECOFEST JUNIOR” s-a auzit din nou, peste weekend, în judeţul Hunedoara. Aproximativ 500 de participanţi români, dar şi din străinătate, au strigat prezent la cea de-a X-a ediţie a evenimentului.
ECO, de la mic la mare
Festivalul a debutat cu Marşul ECO, ce a avut ca punct de plecare Parcul Dendrologic din Simeria, iar finişul a fost la şcoala Generală nr. 2 din localitate. În parc, copiii au putut planta arbori, în semn de recunoştinţă pentru ceea ce mediul ne oferă tuturor. A urmat apoi deschiderea oficială, găzduită de aceeaşi instituţie şcolară, unde au luat parte, pe lângă Emil Rîşteiu, primarul Simeriei, prefectul judeţului, Sorin Vasilescu, Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, primarul din Blăjeni, Horia Jurca, precum şi alte oficialităţi locale şi judeţene. De asemenea, o expoziţie de lucrări artistice prezentată la Simeria a transmis mai departe mesajul Eco, dar şi de voluntariat. Sâmbătă, acţiunea s-a mutat la Deva, Casa de Cultură deschizându-şi larg cortina, pentru un concurs desfăşurat pe patru secţiuni: muzică populară, muzică uşoară, teatru şi tematic, în cadrul căruia şi-au dovedit talentul 400 de participanţi. Marele trofeu al ediţiei a mers la ansamblul folcloric „Codruleţul“ din Găieşti, judeţul Dâmboviţa.
Echipa, cuvântul de ordine
De-a lungul evenimentului, Gala ECO, Conferinţa ECO cu workshopuri, activităţile în natură, toate acestea i-au ţinut în priză pe participanţi. Festivalul, care s-a derulat pe mai multe secţiuni, a fost gândit ca o modalitate de mobilizare şi implicare a comunităţilor şi a tinerilor în lupta pentru protejarea mediului înconjurător, el unind preşcolari, şcolari, liceeni, studenţi, cadre didactice, dar şi iubitori ai naturii şi culturii, indiferent de vârstă. Pe lista organizatorilor s-au aflat: iniţiator – Colegiul Tehnic TF „Anghel Saligny” Simeria, Inspectoratul Şcolar al judeţului Hunedoara, Casa Corpului Didactic Deva, Asociaţia „Hans Spalinger” Simeria, Asociaţia culturală pentru educaţie şi artă „Sigismund Toduţă” Hunedoara, UNICEF Italia Bordighera, Asociaţia Culturală „Itinerando” Sanremo – Italia, partener oficial extern Instituto Brader – Panama UNICEF Italia Nord, la care s-au adăugat instituţii publice şi private din judeţul Hunedoara. Echipa de organizatori numără, de asemenea, peste 20 de profesori hunedoreni.
Muzeul devean, alături de copii
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, copartener al festivalului, a oferit o serie de premii ecoparticipanţilor. “Începând de anul trecut, odată cu venirea mea la conducerea instituţiei, au fost încheiate mai multe protocoale cu asociaţii şi fundaţii din judeţul Hunedoara, printre care se numără şi asociaţia organizatoare a «Ecofest Junior». Am fost prezenţi şi în 2011, ca şi coorganizatori, dar în acest an, pot spune că ne-am implicat mult mai mult în susţinerea acţiunii dedicate vieţii Eco, prin acordarea a 10 premii speciale, pentru copiii care au venit din alte ţări ale Europei şi nu numai, şi totodată, prin acordarea cu titlu gratuit, a posibilităţii de vizitare a expoziţiei pe care instituţia noastră o are organizată. Practic, pe parcursul zilei de sâmbătă, în timpul desfăşurării festivalului-concurs de la Casa de Cultură din Deva, toţi copiii, atât din ţară, cât şi din străinătate, au putut veni cu însoţitorii la noi la muzeu, unde au putut vizita o expoziţie dedicată copiilor şi naturii”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.