Ecologiştii au obţinut în instanţă oprirea microhidrocentralei de pe Taia
Microhidrocentrala (MHC) de pe Râul Taia, un afluent al Jiului de Est, va fi oprită şi, cel mai probabil, ar putea fi demolată. O organizaţie non-guvernamentală, Bankwatch România, a obţinut în instanţă anularea unor acte administrative emise de autorităţile de mediu, pentru construirea şi autorizarea funcţionării proiectului. Hotărârea a fost dată ieri, 28 iunie, de Curtea de Apel Alba Iulia, şi este definitivă.
„Un proiect dăunător mediului”
Cei de la Bankwatch au avut câştig de cauză încă din prima instanţă, la Tribunalul Hunedoara. ONG-iştii au susţinut că proiectul este dăunător râului şi afectează grav perimetrul sitului Natura 2000 Grădiştea-Muncelului Cioclovina, care cuprinde şi Rezervaţia Cheile Tăii. Acţiunea prin care au cerut anularea unor acte administrative emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara pentru proiectul construit de SC Hidro Clear SRL pe Râul Taia, a fost depusă la Tribunalul Hunedoara în 2016, fiind admisă de instanţă. Conform motivării hotărârii date de tribunal, în susţinerea cererii, ecologiştii au mai arătat că MHC funcţionează din 2014 şi consumă peste trei sferturi din debitul râului. Deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, este permisă o captare limitată la 60-70 la sută din potenţialul hidroenergetic al cursului de apă. În plus, stăvilarele construite pe cursul apei afectează fauna piscicolă, fapt care ar putea duce la dispariţia acesteia.
În replică, APM Hunedoara a explicat că MHC nu se supune evaluării impactului asupra mediului, întrucât nu este afectat Parcul Natural Grădiştea-Muncelului Cioclovina şi nici Rezervaţia Naturală Cheile Taia. Asta, pentru că, proiectul este amplasat la 70 de metri faţă de limitele ariilor protejate.
Hotărârea Tribunalului nu a fost definitivă, fiind atacată cu recurs de APM Hunedoara şi Hidro Clear SRL. Şi, aşa cum menţionam mai sus, Curtea de Apel a respins recursurile acestora, hotărârea fiind definitivă.
„Aşteptăm motivarea hotărârii”
Contactată pe acest subiect, directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, a declarat că după comunicarea hotărârii Curţii de Apel Alba Iulia, va da dispoziţie pentru închiderea MHC. „După comunicarea sentinţei, vom da dispoziţie de încetare a activităţii, conform art. 17 din OUG 195/2005. În funcţie de motivarea instanţei, dacă va fi solicitată demolarea, atunci vom da dispoziţie de demolare. Vom pune în aplicare o decizie a instanţei. Nu putem să ne pronunţăm care vor fi demersurile viitoare până nu vedem motivarea instanţei. Cert este că dispoziţia de încetare a activităţii va fi dată, pentru că acest lucru este atras de anularea actelor administrative de mediu”, a spus directorul APM Hunedoara.
Proiectul de construire a MHC pe Râul Taia a fost demarat în 2009. Între timp, în 2011, printr-o decizie a guvernului, perimetrul ariei protejate Natura 2000 Grădiştea-Muncelului Cioclovina a fost reconfigurat şi extins, ajungând până la o distanţă de 70 de metri de proiect. Nu este singura construcţie hidroenergetică de la noi din judeţ contestată de ONG-urile de mediu. Spre exemplu, s-a cerut anularea actelor emise de autorităţile de mediu pentru complexul de hidrocentrale construite în Defileul Jiului, de către Hidroelectrica. Şi acest demers a fost câştigat în instanţă de ecologişti.
Nu este suficient sa fie inchisa si demolata. Constructia ilegala a provocat daune majore mediului si, conform Directivei 2004/35/EC, valea trebuie renaturata, pe banii titularului proiectului. Mai mult, este evident ca a primit certificate verzi ilegal, timp de ani de zile, si firma trebuie sa dea romanilor banii inapoi.
Barabas si APM Hunedoara trebuie sa refaca natura si sa plateasca retroactiv. E o bataie de joc caci au aprobat in 2009 asemenea proiect daunator Jiului, florei, faunei.