Edilul șef Florin Oancea: Zonă de agrement, investitori și turism la Deva
Adriana Năstase
Reporter – Un proiect ambiţios al Primăriei municipiului Deva, anunțat în urmă cu ceva timp este cel de amenajare a unei zonei de agrement pe malul râului Mureş. Aceasta ar trebui să aibă un debarcader, terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, campare etc. Mai este valabil acest proiect?
Florin Oancea – Sigur, este valabil acest proiect mare. În anul 2023 vom achiziționa terenul necesar construcției zonei de agrement pe malul râului Mureș, iar apoi generăm dezvoltarea în acel loc, punem în practică proiectul respectiv. Primăria Deva are teren în acea zonă, dar mai este nevoie să cumpărăm încă o suprafață pentru realizarea parcului. Acolo vom avea o zonă de agrement, circuit automobilistic, bază de canotaj. Investiția este de lungă durată, 5-6 ani. Dar va merita așteptarea.
Reporter – Ieri ați anunțat că un nou investitor vine la Deva. Despre ce este vorba?
Florin Oancea – Da, producătorul de lacuri și vopsele Köber a achiziționat un teren de 20.000 metri pătrați în zona industrială a municipiului Deva, care va fi folosit, în primă fază, pentru crearea unui nou hub logistic regional. Ulterior, pe acest amplasament va fi dezvoltat cel de-al patrulea centru de producție, în completarea celorlalte trei din județul Neamț. Kober va crea astfel la Deva aproximativ 100 de noi locuri de muncă și intenționează să fixeze salariul personalului calificat la minimum 4.000 lei/ lună. „Decizia de a investi în această zonă a fost una simplă și rapidă, poziția geografică și tradiția industrială a acestei regiuni constituind avantaje excepționale”, spun administratorii firmei – citați de publicația economică profit.ro.
Reporter – Ați declarat că vreți să construiți un spital municipal aici. Ați renunțat la această idee sau nu?
Florin Oancea – Nu am renunțat la ideea de a construi un spital municipal la Deva. Avem nevoie, pentru asta, de avizul Ministerului Sănătății.
Reporter – Ce poate face un turist în municipiul Deva? Cum promovați orașul?
Florin Oancea – În cadrul Primăriei municipiului funcționează Asociația de Dezvoltare Turistică a Devei. Prin intermediul acestei Asociații promovăm orașul. Toate acțiunile organizate în municipiu sunt pentru promovarea lui.
Reporter – Turismul se dezvoltă în reședința de județ. Cum rămâne cu străzile unde nu este apă potabilă la robinete?
Florin Oancea – Sunt câteva străzi, în cartierele noi, aflate în plină dezvoltare. În cursul anului viitor vom rezolva însă și această problemă.
Reporter – De scurt timp s-a schimbat operatorul de salubrizare și în Deva. Oamenii se înghesuie să depună declarațiile necesare pentru asta la ghișeele primăriei. Cum vă descurcați?
Florin Oancea – Da, în urmă cu ceva timp, ADI Deșeuri Hunedoara a decis, cu acordul UAT-urilor, să introducă taxa de salubrizare. Suntem în contact permanent cu cei de la noul operator, ca să armonizăm serviciile prestate. Taxa respectivă se poate plăti și online, deci nu e neapărat să vină oamenii la ghișeu.
Reporter – Cum va arăta Deva peste 2 ani?
Florin Oancea – Și mai frumoasă.