Categories: Comunitate

Elevi din Deva, pe urmele lui Nicolae Filimon

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat în ziua de 25 septembrie 2019, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o activitate cultural-educativă sub genericul „Nicolae Filimon şi epoca sa”.

Activitatea a fost dedicată împlinirii anul acesta, la 6 septembrie, a 200 de ani de la naşterea scriitorului şi publicistului Nicolae Filimon.
Şi de această dată am invitat cu precădere elevi de colegiu şi liceu cărora am încercat să le completăm cunoştinţele primite la orele de literatură română.
Nu am ales întâmplător această personalitate, ci pentru că oricine doreşte să afle cum era lumea românească la începutul secolului XIX nu va putea ocoli informaţiile oferite de opera lui Nicolae Filimon. Paginile sale sunt pline de culoare, observaţiile sale au o forţă extraordinară, oglinda pe care o pune în faţa societăţii ce lăsa în urmă epoca fanariotă şi se îndrepta spre modernitate este o oglindă de o precizie remarcabilă, nemiloasă şi obiectivă.
Am ales personalitatea lui Nicolae Filimon şi pentru că acesta este autorul primului roman modern din literatura română, este primul cronicar muzical şi, deloc în ultimul rând, a fost un fidel cronicar al timpului său. Deşi autor al unui singur roman, „Ciocoii vechi şi noi”, Nicolae Filimon a zugrăvit în paginile acestuia personaje emblematice, stări şi situaţii tipice acelor vremuri, a zugrăvit un amplu tablou social, politic, cultural al Bucureştiului înainte de Unirea din 1859. Cei care au vrut să facă o fascinantă călătorie în timp prin Bucureştiul de altădată au avut acest prilej pentru că prezentarea a urmărit firul vieţii lui Nicolae Filimon: de la copilăria petrecută în mahalaua Ienii din Bucureşti, la anii în care a fost cântăreţ în strana unor biserici bucureştene, apoi pasiunea pentru muzica italiană de operă, participarea la primele spectacole ale unor trupe italiene şi relatarea acestora în pagini erudite de cronică muzicală, l-am văzut apoi angajat la instituţia care va deveni Arhivele Statului, l-am urmărit alături de mai vârstnicul său prieten, Anton Pann, şi am asistat, spre sfârşitul vieţii, la apariţia „romanţului original” care a marcat începutul romanului românesc modern.
Prezentarea vieţii şi operei lui Nicolae Filimon s-a dorit şi un îndemn la lectură astfel încât tinerii prezenţi în sală să vină ei înşişi la sursă, să ne treacă pragul şi să caute scrierile lui Nicolae Filimon şi scrierile dedicate lui, acest mare scriitor român, pe nedrept uitat.
Ca de obicei, în finalul prezentării au fost adresate întrebări pe marginea subiectului, iar cei care au dat răspunsuri exacte au fost răsplătiţi cu frumoase premii în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

16 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

16 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

16 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

16 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

17 ore ago