Primul obiectiv vizitat a fost Muzeul Colecţiilor de Artă, care se află într-o clădire istorică a Bucureştiului, Palatul Romanit, a cărui construcţie a fost începută în primii ani ai secolului al XIX-lea. Elevii au fost impresionaţi de patrimoniul muzeului care însumează un număr mare de lucrări cuprinzând toate genurile artistice: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă. Cele 34 de colecţii expuse ocupă integral cele trei corpuri ale edificiului mai sus amintit. Atenţia elevilor s-a îndreptat spre lucrările unor artişti precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă.
Seara, de la orele 19.00, elevii şi profesorii însoţitori au urmărit în Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, spectacolul „Purimşpil – O comedie!“ susţinut de trupa Teatrului Evreiesc de Stat, din care a făcut parte, printre alţii, şi marea actriţă Maia Morgenstern, care a avut amabilitatea ca la sfârşitul spectacolului să vină în holul teatrului unde a stat de vorbă şi a acceptat să facă poze cu elevii.
A doua zi, grupul de elevi şi profesori a fost întâmpinat la Palatul Parlamentului de deputatul Gheorghe Firczak şi de senatorul Cosmin Nicula, care au fost gazde excelente pe tot parcursul vizitei. Sediul legislativului este obiectivul care i-a impresionat cel mai mult pe elevii „decebalişti”. Elevii au intrat în sala de plen a Senatului şi în cea a Camerei Deputaţilor, în mai multe săli de conferinţe, printre care şi în sala „Alexandru Ioan Cuza“, cu o capacitate de 1.200 persoane. Apoi, elevii au fost conduşi de către deputatul hunedorean Gheorghe Firczak la Muzeul Parlamentului, care trece în revistă evoluţia legislativului românesc de la începuturile sale până azi.
Vizita de la Palatul Parlamentului a fost urmată de una la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, care de asemenea le-a plăcut foarte mult elevilor. Iar, seara, la Mall Vitan, elevii au avut prilejul să vizioneze filmul 3D ,,Noe”.
În ultima zi a excursiei, s-a vizitat Muzeul Militar Naţional, care a fost apreciat în mod deosebit de către elevi, deoarece joacă un rol important în cunoaşterea tradiţiilor istorice ale oştirii române.
Drumul de întoarcere a urmat cursul Râului Olt, trecând pe lângă mănăstirea Cozia şi prin staţiunile Călimăneşti şi Căciulata, într-o atmosferă plăcută, în care s-au împărtăşit impresii din excursie. Deşi a fost o deplasare de numai trei zile, elevii s-au întors îmbogăţiţi sufleteşte dintr-un loc care li s-a dezvăluit a fi plin de minunăţii, care i-au ajutat să se cunoască mai bine.
Prof. Olivia Niţescu,
Prof. Sabina Clepşia
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…