Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că începând de luni, 8 februarie 2021, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de Covid din fiecare localitate.
„Incidenţa bolii s-a redus un pic”
Preşedintele a precizat că nu am scăpat de pandemie şi că este nevoie să continuăm să fim responsabili, dar putem constata că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea cu premierul, cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, cu şeful DSU Raed Arafat şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, iar preşedintele a precizat că decizia a fost luată în unanimitate.
„Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat premierul, ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii şi alţi experţi şi consilieri de la Adminsitraţia Prezidenţială. Am discutat ce se va întâmpla cu şcolile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul 2. Am început cu o analiză a contextului pandemic şi nu, nu am scăpat de pandemie, e important să respectăm măsurile în vigoare, dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puţine persoane internate la ATI, avem ceva mai puţine persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experţii, trendul este descendent. Nu suntem singuri în Europa. Marea majoritate a ţărilor din UE deschid şcolile. În majoritatea statelor şcolile sunt deschise sau vor fi deschise progresiv. Sunt doar 3 state care nu deschid şcolile. Am decis că începând de luni majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident însă că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure. În localităţile în care sunt puţine cazuri de Covid-19, în aşa numitul scenariu verde, toţi copiii merg fizic la şcoală, grădiniţă, şcoală, gimnaziu şi liceu”, a precizat preşedintele.
Scenarii în trei culori
Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”. La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.
Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar. Dacă o localitate intră în carantină, toţi elevii trec la cursuri online.
„Primăriile nu au bugetele”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la Palatul Cotroceni că s-a decis deschiderea şcolilor din semestrul II, că primăriile nu pot organiza aşa cum trebuie începerea şcolilor pentru că Guvernul nu a făcut proiectul de buget.
„Este o veste aşteptată de milioane de părinţi, copii, profesori, dar n-am înţeles acest anunt triumfalist, de parcă nu guvernele sale ţin copiii acasă de un an de zile. Hai să revenim cu picioarele pe pământ. 46 la sută din copii n-au avut acces la învăţământ online. Acum vine, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, şi constată că şcolile sunt deschise peste tot în Europa. Păi noi îi spunem asta de un an de zile. E la fel de haotic şi în bătaie de joc aşa cum ne-au obişnuit”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a adăugat că primăriile nu pot prinde în fila de buget cheltuieli legate de reînceperea cursurilor în clase pentru ca îi ia Curtea de Conturi la verificări. „Administrativ, Preşedintele şi miniştrii săi habar n-au ce înseamnă administraţie locală şi cum funcţionează”, a declarat Ciolacu.
„Noi, în judeţ, suntem pregătiţi”
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ilie Pîrvan, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că şcolile din judeţ sunt pregătite pentru începerea cursurilor. “
„Indiferent de incidenţa din localităţi, elevii din învăţământul preşcolar şi primar vor merge fizic la cursuri din 8 februarie. În judeţ, toate şcolile sunt pregătite pentru începerea cursurilor, avem articole sanitare suficiente. De fapt, am mai trecut printr-o asemenea situaţie şi anul trecut, deci cunoaştem tot ce e nevoie pentru ca elevii şi dascălii să fie în siguranţă”, a declarat Ilie Pîrvan, inspectorul şcolar general al judeţului.
Vorbesc cârcotașii prin târg că un personaj din zonă vrea să ajungă șef mare de…
În 1 noiembrie 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea părintelui Costan Gavril…
Maria Bocicor, președinta UCRR Filiala Hunedoara Pentru că a reușit să acceadă în Consiliul Local…
Dumitru Andreșoi, fermier Pentru că este acuzat de procurorii lui Kovesi de fraudarea fondurilor europene.
Parchetul European a lovit puternic în agricultura românească: Dumitru Andreșoi (foto), cel mai mare crescător…
Magdalena Șerban Nu demult, primarii aleși sau realeși ai județului au depus jurământul de credință,…