Livia Botici
Elevii care au primit nota 1 sau 2 la examenele date la sfârşitul clasei a VIII-a, pot fi acceptaţi la liceu, fără ca nimeni să ţină cont de mediile pe care aceştia le au. Nu este nici o păcăleală! Un elev de la o şcoală generală din Petroşani a intrat la liceu, cu toate că la evaluarea naţională nu a obţinut nici o notă mai mare de 2.
Cine are parte… nu are carte
Vechiul proverb românesc, „Cine are carte, are parte!”, pe care fiecare dintre noi îl auzeam de la părinţii noştri, pare a nu mai fi de actualitate în zilele pe care le trăim. Asta, pentru că, actuala Lege a Educaţiei încurajează elevii de gimnaziu să nu înveţe, pentru că oricum, au şanse mari să ajungă la liceu. Indiferent de notele pe care le primesc la tezele cu subiect unic, din clasa a VII-a, indiferent de mediile pe care le iau la testele naţionale de evaluare, dacă elevii au note mediocre pe parcursul claselor V-VIII, vor intra cu siguranţă la un liceu. Exemplul concret a fost dat de un băiat, care este absolvent al clasei a VIII-a şi ”boboc” la Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida” din Petroşani, cu toate că la evaluările din clasele a VII-a şi a VIII-a, nu a reuşit să primească nici o notă mai mare decât 2. Astfel, băiatul, fost elev al Şcolii Generale Nr. 7, din Petroşani, la tezele cu subiect unic, din clasa a VII-a, a obţinut pe primul semestru nota 1,55 la limba şi literatura română şi 1,3 la matematică. În semestrul al doilea, şi la limba şi literatura română şi la matematică, tânărul a primit nota 1, adică nu a scris nimic în foaia de examen, doar a fost prezent în bancă. Astfel, media acestor note este de 1,28.
Anomaliile sistemului
Acelaşi elev, la evaluarea naţională, care a avut loc în această vară, a obţinut o medie de 1,4, formată din nota 1,3 la limba şi literatura română şi 1,6 la matematică. Cu o medie pe anii de studiu V-VIII, de 6,21, tânărul a fost primit la Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida”, cu toate că media sa de admitere este de 3,77. „Aceasta este legea. Noi nu avem ce să facem, chiar dacă este o anomalie. Pentru absolvenţii din promoţia 2010, media de admitere este o medie ponderată, în care media generală de la tezele cu subiect unic reprezintă 25 la sută, media de la evaluarea naţională tot 25 la sută, iar cea de pe anii V-VIII reprezintă cel mai mult, adică 50 la sută”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN inspectorul şcolar general Alexandru Lăutaru. Din totalul de 32 de licee şi colegii din judeţ, 14 dintre ele au admis în clasa a IX-a elevi care nu au medii mai mari de 5. Astfel, ridicăm un semn de întrebare: oare învăţământul românesc nu lasă prea jos ştacheta? Oare vrem să ajungem un popor de analfabeţi cu diplomă?
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
si elevii astia vor lua bacul peste patru ani!!!!!