Actualitate

Eliminarea facilităților fiscale din construcții, undă verde pentru emigrarea angajaților din domeniu

Eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii va accelera tendinţa de emigrare a angajaţilor din domeniu. Un job în străinătate este o opţiune pentru cei cu experienţă medie. În Europa lucrează peste 700.000 de angajaţi români în construcţii

 

Puțini angajați

Eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii accelerează tendinţa de emigrare a specialiştilor din domeniu, deoarece salariile nete ale angajaţilor vor scădea, iar angajatorii fie vor alege să plătească muncitorii la gri sau la negru, fie îşi vor diminua activitatea operaţională. Analizele specialiștilor arată că 9 din 10 firme de construcţii din România au mai puţin de 10 angajaţi, iar acestea vor fi serios destabilizate prin eliminarea facilităţilor fiscale. Contextul actual al crizei imobiliare este deja destul de dificil pentru întreaga industrie de construcţii, în timp ce mediul privat se luptă cu împrumuturi costisitoare şi preţuri exorbitante ale materialelor de construcţie. Majorarea taxelor este doar o povară suplimentară de nesuportat pentru mediul privat şi va conduce la o aprofundare a crizei imobiliare.

 

Standard de viață mai ridicat

Alegerea unui job în străinătate este şi în prezent o opţiune preferată de specialiştii din construcţii din segmentul entry-level sau cu experienţă medie (2-5 ani). Justificarea angajaţilor este simplă: ajung să câştige în străinătate într-o lună, cu tot cu ore suplimentare, cât în România în jumătate de an, lucrând cumulat 10 ore pe zi.

Conform datelor comunicate de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii în România, sunt peste 400.000 lucrători în construcţii, iar în Europa avem peste 700.000 angajaţi români în acest domeniu. Astfel, câştigul şi factorii economici sunt atractivi şi le oferă acces la un standard de viaţă mai ridicat, precum şi oportunităţi de networking şi contacte din industrie care îi pot conduce spre explorarea unor opţiuni noi  în carieră, mai arată compania.

Dezvoltarea proiectelor de extindere urbană sau de renovare din Germania, Olanda, Marea Britanie, Franţa şi, mai recent din Irlanda, Austria şi Danemarca, a depăşit oferta de forţă de muncă locală, iar procedura de angajare pentru români în construcţii este mai facilă datorită tratatelor de colaborare dintre ţările europene care au simplificat lucrul în străinătate. Se observă, totodată, o scădere a aplicărilor pentru joburi în Spania şi Italia. (K.S.)

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

o oră ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

o oră ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

2 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

2 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

2 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

2 ore ago