Eminesciana 2018
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu instituţiile de învăţământ devene, continuând o frumoasă tradiţie, a organizat şi în acest an, în data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, o manifestare cultural-educativă specială desfăşurată sub genericul „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.
A fost prima activitate cultural-educativă pe care Biblioteca o organizează în anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, activitate pe care am aşezat-o sub semnul patriotismului marelui nostru poet. Versul pe care l-am ales drept generic sintetizează dragostea profundă a poetului pentru România şi dorinţa de a o vedea tot mai înfloritoare şi mai demnă între naţiunile lumii. De asemenea, alegând acest îndrăgit vers, am dorit să punem în lumină patriotismul fierbinte al lui Mihai Eminescu, dragostea lui puternică pentru pământul românesc, pentru poporul român, pentru istoria acestui neam, pentru limba română.
Ca de obicei, toţi cei care îl iubesc pe Eminescu şi au dorit să-şi amintească versurile sale nemuritoare s-au adunat la statuia acestuia din Parcul Municipal „Cetate” în ziua de 15 ianuarie. Programul alcătuit a fost unul bogat şi atractiv. La ora 10, în Parcul Municipal de la poalele Cetăţii, lângă statuia poetului, numerosul public prezent la eveniment a avut prilejul să-i asculte, în deschidere, pe Mircea Flaviu Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi pe Nicolae Florin Oancea, primarul municipiului Deva, care au rostit alocuţiuni pline de emoţie şi de preţuire faţă de nepieritoarea operă a lui Mihai Eminescu, apreciind totodată evenimentul dedicat acestuia. O alocuţiune plină de sensibilitate şi de admiraţie faţă de tot ceea ce reprezintă Eminescu pentru noi toţi a rostit şi îndrăgita poetă Paulina Popa.
După evocarea poetului a urmat un emoţionant moment artistic susţinut de Asociaţia Corală „Sargeţia”, solist Gheorghe Pop, dirijor prof. Nicolae Icobescu, cu cântece pe versuri de Mihai Eminescu. Şi în acest an, recitalul de poezie eminesciană a fost susţinut de îndrăgitele actriţe Isabela Haşa şi Cristina Lazăr, precum şi de scriitorul Petrişor Ciorobea. Momentele dedicate marelui poet s-au încheiat cu depuneri de flori la statuia lui Mihai Eminescu.
Ca în fiecare an, şi de această dată, la Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, s-a desfăşurat un atractiv concurs cu tema „Eminescu în eternitate”. La concurs au luat parte elevi de la colegiile şi liceele din Deva. Au fost constituite echipe de câte trei elevi de la fiecare dintre colegiile şi liceele devene participante, cărora li s-au adresat întrebări legate de viaţa, opera şi receptarea lui Eminescu. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câştigătoare următoarele echipe, aparţinând colegiilor/ liceelor din Deva: Locul I – Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”; Locul II – Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”; Locul III – Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”. Câştigătorilor li s-au oferit diplome, trofee şi cărţi din partea Bibliotecii Judeţene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare şi cărţi.
În fiecare an, în preajma zilei de 15 ianuarie, ne pregătim sufletele pentru întâlnirea cu marea poezie a neamului nostru, păşim cu pioşenie şi recunoştinţă pe cărările deschise de Eminescu, cărările slovelor româneşti bine orânduite, slove pe care le avem în inimile noastre. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva strânge laolaltă, an de an, la statuia lui Eminescu, sute de iubitori ai poeziei, sute de iubitori ai lui Eminescu. Avem alături scriitori, oameni de cultură, minunaţi dascăli, elevi, oameni de toate vârstele care îl preţuiesc pe marele nostru poet. Ne bucurăm că, şi în acest an, interesul faţă de Eminescu a fost la fel de mare şi de sincer, un motiv în plus să constatăm că poetul nostru naţional este nemuritor ca şi lumina Luceafărului de pe bolta cerească.
Ioan Sebastian Bara,
managerul Bibliotecii Judeţene
„Ovid Densusianu” Deva