Categories: Comunitate

Emoţii şi la Colegiul Tehnic Agricol din Geoagiu

Magdalena Şerban

Cu o tradiţie de peste 125 de ani, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza“, din Geoagiu, este pe lista acelora care preferă practica în locul teoriei şi munca fizică, în locul celei făcute din condei. Tocmai de aceea, conducerea instituţiei este de părere că modalităţile de pregătire practică a elevilor ar trebui revizuite în anii ce urmează, la fel ca şi cele de susţinere a probelor la BAC.

În ce priveşte desfăşurarea examenelor de bacalaureat, directorul Colegiului Tehnic Agricol „Alexandru Borza“ din Geoagiu, Ioan Vălean (foto), nu este deloc iertător. Nu de altceva, dar în acest an, din cei 116 absolvenţi (zi şi seral) s-au înscris la Bac 45, dintre care 19 provin din promoţia anterioară şi 26 din promoţia curentă.
„Consider că actuala grilă de examinare e musai să fie revizuită. BAC-ul trebuie diferenţiat în trei categorii, iar elevii să poată opta pentru o anumită formă. Nu putem pretinde ca toţi să ştie şi foarte multă carte şi să şi exceleze în meserie. Sunt mai rare cazurile în care ei obţin atât premii la învăţătură, cât şi la instruirea practică. Este cunoscut faptul că spre meseriile agricole se îndreaptă cei care nu iubesc atât de mult teoria (sunt mai îndemânatici, mai aplecaţi spre practic)”, a afirmat Ioan Vălean.
Potrivit acestuia, practica se desfăşoară comasat, în două-trei săptămâni pe semestru, începând cu clasa a X-a. Este o formulă deficitară, deoarece ar trebui să fie prevăzută încă din anul I (cls. a IX-a). De asemenea, mai spune directorul, sunt necesare dotări după ultimele tehnologii. Unitatea de învăţământ pe care o conduce deţine maşini şi utilaje agricole moderne, aici putându-se deprinde mai multe meserii, printre care cea de tehnician veterinar, tehnician în agroturism sau în activităţi de agroturism montan.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago