Ieri, 83 de energeticieni, lideri de sindicat şi alţi angajaţi ai Termocentralei Mintia, au intrat în greva foamei. Nemulţumiţi de situaţia în care a ajuns societatea şi sătui de batjocura la care sunt supuşi, aceştia sunt hotărâţi să continue protestul până când revendicările lor vor fi acceptate.
Cele patru revendicări
Aceştia au intrat în greva foamei încă de la primele ore ale dimineţii, când au ieşit în faţa termocentralei, având agăţate de gât pancarte inscripţionate în acest sens. Sunt mai multe motive care i-au împins să ia această decizie. „Avem patru revendicări clare, până nu se rezolvă toate, nu renunţăm la grevă. Prima este legată de decizia nr. 6 referitoare la intrarea oamenilor în şomaj tehnic. Fie se anulează, fie să devină unitară pentru toţi angajaţii, nu doar pentru cei de la Mintia sau Paroşeni. În al doilea rând, cerem demisia întregii conduceri a CEH, inclusiv a consilierilor, iar Ministerul Energiei să numească o altă echipă care să conducă. A treia revendicare se referă la divizarea activităţii miniere de cea energetică. Iar referitor la denunţarea Contractului Colectiv de Muncă, cerem de urgenţă negocierea unor acorduri cu fiecare sindicat legal constituit, care să decidă pentru oamenii lui“, a declarat Mircea Crişovan, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva.
Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a fost ieri şi a discutat cu protestatarii. Împreună au formulat o minută pe baza celor patru revendicări, care a fost deja trimisă ministrului Energiei.
Minerii protestează în subteran
Tot ieri, circa 70 de mineri aflaţi în schimbul I la Mina Livezeni din Petroşani au anunţat că declanşează protestul şi prima măsură este blocarea în subteran după terminarea turei. Totuşi, doar vreo 20 de ortaci şi-au pus în aplicare planul după încheierea şutului şi s-au blocat în subteran. „Vrem demiterea de urgenţă a tuturor vinovaţilor, conform raportului administratorului judiciar, să fie destituit şi să se facă desfacerea contractului de muncă. O altă cerinţă este să elaboreze administraţia un program de închidere pe şapte-opt ani de zile, cu program de restructurare, reorganizare, plăţi compensatorii şi tot ce trebuie, şi drepturile pe care le-au pierdut în urma denunţării contractului colectiv de muncă să fie negociate direct pe contractul individual de muncă“, a declarat Adrian Jurca, liderul minerilor de la Livezeni.
Celor 20 de mineri din schimbul întâi li s-au alăturat pe parcursul zilei de ieri alţi ortaci, astfel că aseară, la închiderea ediţiei, numărul celor blocaţi în subteranul Minei Livezeni trecuse de 60 de persoane.
Administratorul judiciar al companiei intrată în insolvenţă a denunţat contractul colectiv de muncă, astfel că angajaţii CEH rămân doar cu drepturile stipulate în contractele individuale de muncă. Măsura a fost pusă pe seama reorganizării, însă minerii, dar şi energeticienii susţin că este doar un pretext pentru a le tăia din venituri şi pentru a-i proteja pe cei care au contracte cu Complexul Energetic Hunedoara.
Vorbesc cârcotașii prin târg că un personaj din zonă vrea să ajungă șef mare de…
În 1 noiembrie 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea părintelui Costan Gavril…
Maria Bocicor, președinta UCRR Filiala Hunedoara Pentru că a reușit să acceadă în Consiliul Local…
Dumitru Andreșoi, fermier Pentru că este acuzat de procurorii lui Kovesi de fraudarea fondurilor europene.
Parchetul European a lovit puternic în agricultura românească: Dumitru Andreșoi (foto), cel mai mare crescător…
Magdalena Șerban Nu demult, primarii aleși sau realeși ai județului au depus jurământul de credință,…
View Comments
Din insolventa, din pacate, nu se iese prin greva foamei.
(Desi astora din poza, poate chiar le face bine retinerea de la mancare).
Succes totusi, minerilor. Aia sunt chiar nevinovati, decat de cum au votat. De fiecare data.
Machiavelli sper ca atunci cand vei fi bolnav sa mergi la mineri sa te consulte , cand iti va pusca o teva sa mergi tot la mineri iar cand cineva iti va jefui proprietatea sa mergi la mineri pentru ca merita. soldatul din post , pentru tine nu face nimica. Nevinovati sunt toti angajatii acestei societati cu exceptia CA cons. de administratie si sindicatul MUNTELE dar mai ales al sindicatului muntele. daca se ajungea la o intelegere deja erau 500 de persoane plecate din sistem si azi se putea face economii la buget aduti aminte ca in dec 2014 s-a discutat de disponibilizare iar dupa un an jumate inca se discuta. erau multumiti atat angajati ramasi , cei plecati dar si comisia europeana. un an jumate pentru o decizie??
Mergeti la Vladu Cristian,sa va dea prima de ,,porci,, ,,de acrituri ce sunteti,, de ,,miei....in spate,, si alte prime de zeci de mii de lei pe an iar munca IOC!!! Toata vara tuiculita, acum p..la caciulita,,..sa faca DNA-l sapaturi cum a angajat Vladu Cristian , toate zoaiele PDL-iste iar pe poarta din spate trimitea 300 de meseriasi in Otrdonanta!!Atunci au trebuit sa planga si sa faca greva foamei, nu acum!!! Au crezut ca sunt destepti atunci cand primeau Ordonanta preferentiala iar la alte intreprinderi somaj direct fara salarii compensatorii!!! Sau trebuie sa le dam si astora Pensii speciale?????!!!! Vladu a dat banii la partid conform inregistrarilor ambientale efectuate de ...SRI. Procuratura DNA sau de dusmanii politici!!??? Nu l-a intrebat nimeni nimic de unde are masini si utilaje proprirtete personala Inchiriate la Autostrada A1! Din salariu de la stat????...oareeeeee!!!???
mm90, TOATE companiile de stat trebuiau privatizate în '90. Au fost masa de vot manipulată 26 de ani. Nu degeaba suntem unde suntem. Băieții cu informația au manipulat de au rupt. Normal. Pe cine ?! Tot slujbasul la stat, dar și bruma privată cu lucrări 90% .. tot de la stat. Păcat că niște neadaptati suferă. Nu sunt vinovați. Ei sunt victime colaterale. Vinovați reali : Iliescu Ion, Basescu Traian. Etc. Etc.
Din insolvență nu se iese cu mineriade. Aia e istorie.
Dacă ești PSDist sau PDList iarta'ma. E dreptul tău.
Despre PNL nu zic nimic. Asta nu mai există. Doar rătăciți rebotezati printre neoprotestantii din PDL.
Sa auzim numai de bine