Eolienele din Dobraia nu mai dau curent pentru Primăria Petrila
Administraţia locală din estul Văii Jiului se afla în litigiu cu o asociaţie pentru terenul pe care investitorul german construieşte parcul de eoliene. Primăria a pierdut procesul, iar contractul prin care Petrila primea un procent din energia verde nu mai are valabilitate.
Primăria Petrila sprijină în continuare investiţia din Muntele Dobraia, care va genera locuri de muncă pentru localnici, chiar dacă avantajele nu mai sunt la fel de mari ca la startul proiectului. Administraţia locală s-a înţeles cu investitorul să primească 11 procente din veniturile anuale, însă înţelegerea a căzut după ce terenul a ajuns în proprietatea Asociaţiei Obştea Jiană.
„Investiţia merge mai departe, iar eu pot să vă spun că au venit la noi şi le-am dat un teren lângă Mina Lonea. Vor să-şi facă un punct de conectare la staţia de transformare de lângă mină, pentru a putea livra energia produsă în sistem. Noi le-am dat terenul şi ei urmează să-şi ridice construcţiile necesare. Au făcut ridicările topografice pentru traseul cablului pe Taia, pe păşune, până în Dobraia. Proiectul merge înainte cu paşi mărunţi, dar merge”, a declarat Vasile Jurca, primarul localităţii Petrila.
Investitorii germani care construiesc parcul de eoliene în Şureanu, pe Muntele Dobraia, au estimat că vor produce o cantitate de energie electrică de 70 MWh, iar investiţia ar fi printre cele mai mari de acest fel din ţară. Proiectul se derulează pe teritoriul a trei autorităţi administrativ teritoriale: Petrila, Petroşani şi Orăştioara de Sus.