Episcopia Devei și Hunedoarei pierde un prim proces împotriva deținătorilor mărcii înregistrate ”Părintele Arsenie Boca”
Episcopia Ortodoxă Română a Devei şi Hunedoarei a deschis două procese la Tribunalul Bucureşti împotriva a două persoane şi a unei firme – Şandor (Alexandru) Andor, Diana Talpoş şi Pulse Escape SRL, Aceștia din urmă susţin că deţin drepturile asupra mărcii înregistrate ”Părintele Arsenie Boca”. Unul dintre procese are ca obiect dreptul de proprietate intelectuală asupra mărcii menționate, fiind deschis pe 7 iunie, însă în acest dosar nu a fost stabilit un prin termen de judecată.
Și pretențiile pârâților, respinse
În cel de-al doilea proces Episcopia a cerut prin ordonanță președințială de conservare a dreptului asupra însemnelor mărcii ”Părintele Arsenie Boca”, cu al cărui chip sunt comercializate în lăcașurile de cult diverse obiecte sau cărți. Însă, cererea a fost respinsă de instanță, hotărârea nefiind definitivă. Totodată, au fost respinse și cererile și excepțiile ridicate în acest proces de pârâți. „Respinge excepţia necompetenţei generale invocată de pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active invocată de pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes invocată de pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Pulse Escape SRL invocată de aceasta prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge cererea ca neîntemeiată. Obligă reclamantele la plata către pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL a sumei de 2.000 lei reprezentând onorariu de avocat redus şi a sumei de 268,19 lei reprezentând cheltuieli de deplasare, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de cinci zile de la pronunţare, care se depune la Tribunalul Bucureşti”, se arată în decizia tribunalului.
Pierdere ”de etapă”
Reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedorei a declarat că împotriva hotărârii Tribunalului București se va depune apel. ”Am pierdut această primă cerere. Este în primă instanţă. Nu ne-a venit motivarea şi nu ştim de ce s-a respins. Dânşii au invocat patru excepţii şi toate s-au respins, ceea ce este în regulă pentru noi. Cine ştie pe ce considerente instanţa de fond a respins această cerere? Avem deschisă calea apelului. Ordonanţa preşedinţială este doar o cale simplificată de conservare a dreptului nostru. Nu este vorba de fond (…) Noi avem un cadru legislativ care ne reglementează activitatea comercială. Cele două procese privesc anularea acestor pretenţii, pe care indivizii respectivi le au la adresa părintelui Arsenie. Noi avem argumente, inclusiv din Regulamentul european al drepturilor de marcă, care prevăd foarte clar că folosirea nominativă a unei personalităţi nu face obiectul drepturilor de marcă. Noi nu lansăm produse care să fie prin ele însele marcă înregistrată. Când vorbim de personalitatea părintelui Arsenie Boca, noi vorbim evocând personalitatea, opera acestuia şi receptarea lui în ceea ce înseamnă conştiinţa duhovnicească, conştiinţa spirituală a credincioşilor. Noi vorbim de cărţile, învăţăturile părintelui, astea nu sunt mărci. Să nu confundăm cu produsul. Este aberant să revendici drepturi de marcă asupra unei personalităţi”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu.
Reamintim că în urmă cu câteva luni, cetăţeanul maghiar Andor Şandor, reprezentant al companiei englezeşti Additional Worldwide Care Services, anunţa că este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca”, pe care a înregistrat-o la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO). Acesta le-a cerut celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licenţe din partea societăţii sale. Arădeanul Daniel Gheorghe, prin firma Pulse Escape SRL, susține că are licenţa brandului „Părintele Arsenie Boca” pentru România. (Natalia Bumbac)