Episcopul care o spune direct: „Cea mai mare viclenie și nesinceritate este în Biserică și-n oamenii Bisericii, începând de la noi, slujitorii”
Duminică, 1 septembrie 2024, în prima zi a Anului bisericesc, Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor (foto), a stârnit discuții intense în rândul comunității religioase și nu numai, în urma unei predici în care a subliniat necesitatea sincerității absolute în fața lui Dumnezeu, scriu cei de la stiripesurse.
Consecințe nefaste
În mesajul său, acesta a afirmat că „Domnul nu-i ajută pe cei vicleni, le strică socotelile, chiar cea mai mare viclenie și nesinceritate este în Biserică și-n oamenii Bisericii, începând de la noi, slujitorii, și până la credincioșii care vin la biserică”, o poziție care, deși bine intenționată, a fost considerată de unii critici ca fiind prea dură și lipsită de nuanțe.
Conform episcopului, viclenia și lipsa de sinceritate nu doar că îndepărtează individul de Dumnezeu, dar atrag și consecințe nefaste, deoarece „Domnul le strică socotelile celor care acționează cu vicleșug”.
„Din păcate – și îmi asum aceasta – cea mai mare viclenie și nesinceritate este în Biserică și-n oamenii Bisericii, începând de la noi, slujitorii, și până la credincioșii care vin la biserică. Este foarte multă nesinceritate, nu avem curajul să spunem ceea ce gândim – dar nu în logica unei obrăznicii. Dumnezeu nu ne cere să fim nici nesimțiți și aroganți și să strivim pe cel de lângă noi, dar nici să fim șmecheri și vicleni. Domnul ne cere să fim sinceri, în limitele unei bune cuviințe, a unei atitudini pline de respect și sensibilitate față de cei de lângă noi”, a subliniat Episcopul Hușilor, conform episcopiahusilor.ro.
Lipsa de sinceritate
„Dacă am avea un moment de onestitate față de noi înșine și ne-am întreba care este virtutea pe care o neglijăm cel mai mult în relația cu semenii noștri și, implicit, cu Dumnezeu, răspunsul ar putea fi următorul: lipsa de sinceritate.
Din păcate, căutăm să părem ceea ce, de fapt, nu suntem. Propria noastră conștiință este cea care dă mărturie exactă cine suntem și cum suntem. Ceea ce este grav, este că noi încercăm să ne manipulăm inclusiv conștiința, să o amețim, inducându-i o imagine despre noi înșine care nu are niciun corespondent cu ceea ce suntem noi, de fapt.
Fragmentul evanghelic ne pune în față un exemplu de mare sinceritate. Tatăl acestui copil, care avea o boală cu simptome ciudate, înfricoșătoare, se apropie de Domnul Hristos și-L roagă insistent să facă ceva să-l vindece. Hristos îi pune în fața conștiinței acestui tată, o realitate care ar fi putut să îl împingă să fie nesincer. Hristos îi spune așa: „de poți crede, toate sunt cu putință celui care are credință”. Cu alte cuvinte: „dacă ai, în sufletul tău, acea fărâmă de credință, e posibil să-ți vindec fiul. Depinde de tine, de propria ta credință, de modul cum crezi tu că pot să-l vindec”, a mai spus Episcopul Hușilor. (A.N.)