Vineri, Piaţa Operei din Deva a găzduit ceremonia dedicată împlinirii a unui sfert de veac de când poporul român şi-a câştigat libertatea. Eroii revoluţiei din decembrie 1989 au fost omagiaţi de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, revoluţionari, şi nu în ultimul rând, de simpli cetăţeni. Apoi, la sediul muzeului devean, a fost organizată o lansare de carte, dar şi o expoziţie tematică.
Ne amintim o dată-n an
Ceremonia, desfăşurată în apropierea monumentului închinat memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989, a debutat cu intonarea imnului naţional. Apoi, un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Devei şi Hunedoarei, au oficiat o slujbă de pomenire. Reprezentanţi ai principalelor instituţii ale judeţului au depus coroane de flori. Acţiunea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. „Este suficient să ne imaginăm cum ar fi arătat ţara noastră dacă dictatura supravieţuia. Acum, drumul României către viitorul pe care-l merită, după o lungă istorie marcată de suferinţe, nedreptăţi şi sacrificii, este deschis”, a fost mesajul transmis de prefectul judeţului, Sorin Vasilescu. „Cu toate că şi eu sunt parte din clasa politică, trebuie să fac o critică şi o autocritică la adresa politicienilor, deoarece ei ar trebui să fie primii care să acorde cinstea cuvenită celor care au luptat în 1989. Vorbim în momentele de comemorare despre revoluţionari şi pe urmă îi trecem în uitare. Vreau să mai spun că dacă ar trebui să o iau de la capăt şi să retrăiesc acel drum pe care l-am parcurs în zilele lui decembrie 1989, fără nici o ezitare aş face-o încă o dată”, a afirmat deputatul Gheorghe Firczak (foto), iniţiatorul manifestării.
O carte despre comunism şi anticomunism
În aceeaşi notă ceremonială, la ora 14, la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, a fost organizată expoziţia intitulată „25 de ani de la căderea comunismului, care a reunit vechi pagini din cronicile vremii, manuscrise şi diverse documente tematice de mare interes. Totodată, a fost lansat volumul „Comunism şi anticomunism în judeţul Hunedoara 1944-1989”, semnat Gheorghe Firczak şi Liviu Lazăr. Dr. Adela Maria Herban a făcut o recenzie a cărţii nou lansate, iar prefectul Sorin Vasilescu a înmânat mai multe plachete şi insigne omagiale urmaşilor eroilor Revoluţiei din 1989. Din partea Asociaţiei Judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Eroilor Martiri Decembrie1989 Hunedoara – Deva şi a Prefecturii Hunedoara, grupul folcloric „Poieniţa“, al Colegiului Naţional „Decebal“ Deva, condus de profesorul Olivia Niţescu, a primit o diplomă de excelenţă pentru 15 ani de activitate. Gestul a fost răsplătit cu o serie de colinde. „Cititorii pot găsi în această carte informaţii despre regimul comunist din 1944 şi până în 1989. Plachetele comemorative înmânate reprezintă o palidă consolare a familiilor eroilor, din nefericire, aceştia neputând fi înviaţi. Doar în sufletele noastre rămân mereu prezenţi”, a arătat, în încheiere, deputatul Gheorghe Firczak.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…