Importanţa eroului naţional Avram Iancu pentru istoria românilor a fost evocată joi, la Deva, în cadrul unei conferinţe internaţionale la care participă istorici din România şi alte nouă state europene şi SUA, manifestarea fiind organizată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea celui pe care moţii din Ţara Zarandului l-au numit Crăişorul munţilor.
Specialiști
Intitulat „Avram Iancu – 200 de ani de la naştere. Omul, contemporanii, epoca”, evenimentul este organizat, în perioada 9-10 mai, de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, şi în parteneriat cu Academia Română şi Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca.
Potrivit organizatorilor, comunicările ce vor fi prezentate în cadrul conferinţei sunt realizate la un înalt nivel ştiinţific de către istorici specialişti în istorie modernă, sociologi, filologi, cercetători din domeniul presei, fiind caracterizate printr-o mare diversitate tematică.
De asemenea, pe lângă personalitatea lui Avram Iancu, se vor pune în lumină şi epoca revoluţiei paşoptiste din Europa, ideologiile dominante, contemporanii români şi europeni ai liderului moţilor, legăturile existente între revoluţionarii vremii etc.
„La noi, cel puţin în Ardeal, Avram Iancu e în sufletele tuturor. (…) În acest an va avea loc Congresul naţional al istoricilor, ediţia a IV-a, la Chişinău, iar acolo va fi o sesiune specială dedicată lui Avram Iancu”, a spus, în deschiderea lucrărilor, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop.
Portretul eroului
Prezentă la eveniment, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, născută şi crescută în Ţara Zarandului, a arătat că încă din copilărie a fost educată în spiritul respectului faţă de faptele lui Avram Iancu.
„Pentru noi, moţii, Avram Iancu este simbolul dedicării pentru binele poporului român. (…) În vremuri de încercare şi dezbinare, Avram Iancu a arătat că unitatea şi curajul pot înfrânge cele mai mari obstacole, devenind astfel o sursă de învăţăminte pentru prezentul şi viitorul nostru”, a spus ministrul Familiei.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, gazda manifestării, a arătat că prezenţa la Deva a unor istorici şi specialişti de marcă va contribui la creionarea portretului eroului naţional Avram Iancu.
„Prin intermediul acestei prestigioase conferinţe, ne dorim să aducem clarificări asupra vieţii şi personalităţii lui Avram Iancu, la fel cum ne dorim să înţelegem mai profund implicarea sa în mişcarea socială şi naţională a românilor din Transilvania, alături de alţi lideri importanţi ai vremii”, a punctat preşedintele CJ Hunedoara.
Cu ocazia conferinţei, CJ Hunedoara a reeditat volumul „Avram Iancu – o viaţă de erou”, scris de istoricul Silviu Dragomir, despre care preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spunea că „este cel mai bun biograf al lui Avram Iancu, un simbol pentru Academia Română şi pentru istoriografia românească, în general”. (A.N.)
Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…
A renunțat la postul călduț și leafa de mii de lei chiar acum când se…
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Natalia Intotero, a anunțat finalizarea construcției…
Prof. dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general al județului Hunedoara Pentru că a fost recompensată…
Iosif N., din Călan Pentru că este acuzat că și-a abuzat sexual propriile fete, una…
O tânără din municipiul Petroșani a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de complicitate la…