Eveniment

Escrocii maşinilor de cusut vechi şi-au înnoit tehnicile

Carmen Cosman

Poliţiştii hunedoreni atrag atenţia că autorii de înşelăciuni cu maşini de cusut îşi îmbunătăţesc metodele de a atrage cât mai mulţi clienţi, pe care să-i lase fără bani. În judeţul Hunedoara, apar permanent anunţuri, prin care falşi colecţionari susţin că sunt în căutarea unor maşini de cusut vechi.
 

Păcăleală veche, dar încă ţine la naivi
Susţin că sunt colecţionari şi oferă preţuri fabuloase pentru maşini de cusut vechi, fabricate de firme celebre. Aşa îşi întind plasa autorii înşelăciunilor cu maşini de cusut, în încercarea de a racola cât mai mulţi “clienţi”. În municipiul Deva şi în alte localităţi din judeţ, au apărut anunţuri publicitare prin care „colecţionari străini” oferă sume mari de bani în schimbul unor maşini de cusut vechi, fabricate de firme celebre, care au o anumită serie.  Iar preţurile oferite sunt tentante: între 25.000 şi 45.000 de euro, sume ce atrag oameni care au nevoie de bani şi sunt uşor de păcălit.
“În spatele acestor anunţuri, se ascund firme fictive sau persoane care folosesc cartele telefonice pre-pay pentru comunicarea cu clienţii-potenţiale victime ale înşelăciunii. În privinţa modului de operare, suspecţii afirmă că intenţionează să vă cumpere maşina de cusut, dar numai împreună cu perechea ei, pe care o puteţi achiziţiona de la o persoană ale cărei date vi le pot furniza chiar ei (în realitate, un complice)”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. În consecinţă, falşii colecţionari oferă numărul de telefon al persoanei care îşi vinde maşina de cusut la preţuri cuprinse între 2.000-3.000 de euro. Complicele are şi o motivaţie pentru care “scade” preţul. El susţine fie este foarte bolnav, fie „nu-i cunoştea adevărata valoare”. Astfel, se face că victima plăteşte bani grei pe un obiect inutil, pentru că de aici încolo, cumpărătorul „colecţionar” nu va mai răspunde la telefon, pentru a cumpăra cele două maşini de cusut.

Şi-au diversificat metodele de ţepuit   
 Dar nu este singura tehnică utilizată, mai ales că acest mod de operare deja este cunoscut. “Mai nou, suspecţii pot să vă solicite, pentru a vă cumpăra maşina de cusut, să viraţi sume mari de bani într-un anumit cont bancar, în schimbul unor aşa-zise taxe de curierat, de legalizare, de traducere autorizată sau de expertizare. Infractorii profită de anumite legende de pe piaţă, potrivit cărora maşinile de cusut străine ar avea o valoare foarte mare, dată de aliajul de platină pe care l-ar conţine, sau pentru că seriile lor combinate ar da anumite numere ale unor conturi din străinătate, aparţinând evreilor deportaţi în al Doilea Război Mondial”, explică reprezentantul Poliţiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura