Categories: Actualitate

Este clar, birocraţia blochează totul în România!. De ce s-a poticnit proiectul repopulării cu zimbri de la Densuş

Sorina Popa

Alexandru Bulacu, responsabil proiect Senior WWF România, a demarat în urmă cu câţiva ani un proiect pentru reintroducerea zimbrilor în Carpaţii Meridionali, ca animale sălbatice.

A cerut ajutor în mai multe părţi
Pornit în anul 2010, după studii peste studii, în 2014 se reuşeşte ca primul grup de zimbri de la diferite rezervaţii din Europa să ajungă la Armeniş, în judeţul Caraş-Severin. „Animalele vin din grădini Zoo şi centre de reproducere, iar la Armeniş au fost eliberaţi în natură. În prezent, sunt 22 de zimbri în libertate şi nouă în ţarcuri, la aclimatizare”, a declarat Alexandru Bulacu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Finanţarea proiectului este europeană, de aproape 2 milioane de euro, dar după startul bun, din păcate, totul s-a împotmolit.
Bulacu vrea să facă acelaşi lucru şi în judeţul Hunedoara. „Vrem să continuăm proiectul în judeţul Hunedoara, în comuna Densuş, satul Poieni. Localnicii de aici ne-au dat terenul în comodat. Însă, ne-am împotmolit cu autorizaţia de Mediu. Nu reuşim să obţinem avizul de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara pentru construcţie. Ne-am adresat şi Prefecturii Hunedoara, premierului, Ministerului Mediului. Planul nostru este să aducem, anual, 10-15 zimbri la Densuş, astfel ca la finalul implementării proiectului să avem aici 50 de animale relocate”, a afirmat Alexandru Bulacu.
Contactată, Georgeta Barabaş (foto), directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, spune că „există o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Alba, prin care se precizează că nu se pot emite avize pentru construcţii în arii protejate fără să existe un plan de management. În cazul proiectului cu zimbri, dar nu numai, Ministerul Mediului trebuie să se implice, nu Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Mai mult, potrivit OUG nr. 90/2016, începând cu data de 1 mai 2017, responsabilitatea administrării ariilor protejate fără structuri de administrare proprii revine Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate (ANAP), structură care există doar pe hârtie, deoarece până la această dată încă nu a fost înfiinţată. Mai mult, pe lână acest proiect cu zimbri, sunt alte 20  de proiecte în zona respectivă, tot cu finanţare europeană, care nu pot fi puse în practică din acelaşi motiv al avizelor”, a precizat Georgeta Barabaş, directorul executiv al APM Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Romania se "depopuleaza" uman si se repopuleaza cu "boi".
    Ce mai, ne salbaticim.
    Dar daca e "cu bani europeni", e de bine , musai !!!
    Va fi o tara nelocuita, dar vizitabila de ... "rangeri".
    Ai hai !!

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago