Deşi indemnizaţiile acordate persoanelor cu handicap au o valoare modică, pentru mulţi dintre beneficiari acestea reprezintă un real ajutor. Totuşi, se pare că nu e lucru tocmai simplu să poţi primi o astfel de indemnizaţie. Oamenii spun că se lovesc de situaţii care-i depăşesc când ajung în faţa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap.
Se poartă ca orice om normal
Acuzaţiile vin din partea unui cetăţean din judeţ, care, sub protecţia anonimatului, ne-a declarat că ştie situaţii concrete în care încadrarea în grad de handicap s-a făcut mai mult pe bani, decât pe drept. „Este vorba despre o persoană din comuna Toteşti, care, într-adevăr, are un handicap, însă, nu de asemenea gravitate cum au stabilit membrii comisiei. Aceştia i-au schimbat, de curând, încadrarea, dându-i gradul grav, cu însoţitor. Omul acela a făcut o şcoală normală, are activităţi zilnice ca orice alt om, merge pe bicicletă, vorbeşte la telefon, lucrează cu ziua pe la alţii, deci, nu înţeleg pentru ce se mai dau bani şi unui însoţitor. Asta, în timp ce altora, bolnavi de cancer, de exemplu, le-a fost suspendată indemnizaţia“, a precizat reclamantul. Acesta a depus mai multe sesizări, atât către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, cât şi către oamenii legii, cerând să se facă dreptate.
Ce spun reprezentanţii DGASPC
Reprezentanţii DGASPC Hunedoara au confirmat primirea acestor sesizări şi susţin că au dispus şi o reevaluare a persoanelor la care s-a făcut referire în plângeri, pentru a se asigura că încadrarea lor este corectă.“Situaţia celui despre care reclamantul susţine că nu-şi merită încadrarea este cunoscută la nivelul Direcţiei, avem mai multe sesizări în acest sens, fapt pentru care s-a făcut şi o reevaluare în acest caz, însă, documentele medicale pe care omul le deţine atestă încadrarea în grad de handicap grav cu însoţitor. Cât despre bolnavul de cancer, despre care spune că i-a fost suspendată indemnizaţia, acesta a figurat în evidenţele noastre până la data de 3 iunie a.c., însă apoi, trebuia să formuleze o cerere în care să solicite reevaluarea, pe care încă nu a depus-o“, a precizat Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara.
Oamenii legii au deschis o anchetă
Pentru că sesizările au ajuns inclusiv la Parchetul General al României, situaţia a intrat şi în atenţia anchetatorilor. Procurorii de aici au redirecţionat plângerea către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, iar, potrivit declaraţiei procurorului Adina Velescu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei amintite, în momentul de faţă, dosarul este în lucru la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, având ca obiect abuzul în serviciu.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Nu mai dați în angajații D.G.A.S.P.C care muncesc pe salarii de mizerie.De vină sunt reprezentanții primăriei care trebuie să facă anchetă socială. Dacă actele medicale pot fi contestate de un alt medic specialist, în ancheta socială se poate scrie exact situația persoanei care solicită evaluarea și primarul când semnează ar trebui să știe pentru cine semnează. Cât despre „oamenii legii” ce să mai spun? Cotoraci Catinca și-a făcut de cap ani de zile pe la Comisie, cu fel de fel de ilegalități și nimeni n-a deranjat-o cu nimic, noroc cu cei de la Cluj care i-au pus cătușele. Mai documentați-vă și voi înainte de „a da cu piatra”.
Daca ai o pensie de boala sau de drept si muncesti la privat sau la stat adunci un prejudiciu statului ,ar trebui sa te decizi cand furi locul de munca unuia care este somer scos din plata ,ori muncesti, ori esti pensionar ?
Pentru cei care nu știu. PENSIA de boală e una, INDEMNIZAȚIA pentru persoane cu handicap e alta. Pensie primesc persoanele care au muncit, la indemnizație de persoană cu handicap au dreptul și persoane care n-au muncit niciodată. Sunt 2 COMISII distincte, una subordonată ministerului sănătății (PENSII), cealaltă consiliului județean (INDEMNIZAȚII). Datul cu părerea e sport național!
Vrei sa spui ca cel care are o pensie de boala ,poate sa primeasca si o indemnizatie de handicap ?