EURECA-PRO Review Week – deschidere majoră către lumea academică internațională pentru Universitatea din Petroșani
Magdalena Șerban
De Ziua Europei, 9 mai, în „Aula Magna” a Universității din Petroșani a avut loc ceremonia oficială de deschidere a evenimentului internațional „EURECA-PRO Review Week” ce a reunit peste 100 de studenți și cadre didactice din cadrul universităților partenere în consorțiul EURECA-PRO. Până acum, au mai fost organizate întâlniri în Austria, Polonia și Grecia.
Viitorul se construiește în prezent
Au luat cuvântul rectorul universității gazdă – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, subprefectul Gheorghe Bogdan Urdea, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara – Alin Țambă, prorectorul Dan-Codruț Petrilean, Lisa Pichler – manager de proiect EURECA-PRO, Susane Feiel – șef Departament Relații Internaționale al Universității din Leoben (Austria), respectiv prorectorul Universității din Leoben – Peter Moser. Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara a transmis mesajul președintelui Laurențiu Nistor, accentuând ideea unui parteneriat instituțional bazat pe proiecte de anvergură. „Realizarea și dezvoltarea acestui consorțiu universitar EURECA-PRO reprezintă un pas important atât pentru universitate, cât și pentru întreaga regiune, vizată în prezent de ample proiecte de decarbonificare și trecerea la o industrie bazată pe energie regenerabilă, prietenoasă cu mediul. Avem nevoie de un hub universitar bine pus la punct, care să ofere direcția optimă în utilizarea resurselor zonei, dar și a capitalului uman. Experiența cu care vin universitățile implicate în acest demers va fi de mare ajutor și cred că toate proiectele pe care le veți derula împreună vor avea rezultate vizibile pentru pregătirea aplicată a generațiilor care vin din urmă. Universitatea Petroșani este unul dintre pilonii strategici ai dezvoltării zonei Văii Jiului, fiind implicată, alături de Consiliul Județean și alți parteneri, în construcția unor proiecte de investiții de viitor axate pe fonduri europene”, a afirmat Alin Țambă. De asemenea, acesta a amintit faptul că CJ Hunedoara a atras în ultimii ani aproape un miliard de euro din fonduri nerambursabile, încă 525 de milioane de euro mai sunt în cadrul programului Tranziție Justă, aprobat la Bruxelles, în decembrie 2022, o parte însemnată a acestor bani, mai exact circa 200 de milioane de euro revenind Văii Jiului. ,,Universitatea din Petroșani a intrat în parteneriat cu noi și alte 20 de entități, instituții de învățământ superior și de mediu, cu profil tehnologic, companii de stat și private, pentru realizarea în orașul Simeria a unui consorțiu regional integrat, ce se dorește a fi un Smart Campus. Sperăm să primim finanțarea necesară pentru a pregăti specialiști încă din timpul liceului”, a mai adăugat vicepreședintele.
Pe harta europeană
„Învățământul superior de la Petroșani a căutat mereu să fie conectat la prioritățile europene. Azi, tehnologia s-a schimbat și a evoluat spre roboți și diminuarea poluării, iar noi ne-am adaptat. (..) Consumul responsabil și producția responsabilă sunt factori majori care influențează societatea globală și este mare provocare a noastră. Scopul nostru e de a dezvolta un învățământ superior de calitate, care să fie același, indiferent dacă vorbim de Germania, Austria sau Petroșani, care să fie aliniat tendințelor pieței de muncă și dezvoltării rapide și permanente a economiei mondiale”, a punctat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai (foto), rectorul Universității din Petroșani, care a mai precizat că „în acest an, instituția noastră celebrează 75 de ani de activitate. Fondată pe bazele Institutului de Mine din Petroșani, în 1948, care a specializat oameni în exploatarea depozitelor de cărbuni și minerale, fiind aproape de minele de cărbune, are o tradiție în acest domeniu în România”.
Ce înseamnă consorțiul
Montanuniversität Leoben (Austria), Universitatea Minieră și Tehnologie din Freiberg (Germania), Universitatea din Petroșani (România), Universitatea din León (Spania), Universitatea Tehnică din Creta (Grecia), Universitatea de Tehnologie Silezia (Polonia) și Mittweida University of Applied Science (Germania) și-au unit forțele pentru a crea o Universitate Europeană puternică și unică în domeniul consumului și producției responsabile (RCP): EURECA-PRO. Din acest an, acestora li se alătură alte două universități, una din Franța și alta din Belgia. Astfel, reprezentații celor 9 universități partenere dezbat în aceste zile realizările consorțiului și pregătesc continuarea într-o noua etapă, EURECA-PRO 2.0., cu extinderea orizontului de colaborare până în 2040, poate chiar 2050. Totodată, au prilejul ca până în 12 mai să cunoască mai bine ceea ce înseamnă Valea Jiului, care este patrimoniul istoric, cultural și specificul acesteia. Reamintim că EURECA PRO are ca scop derularea unor programe de studii comune între universitățile partenere, (licență, master și doctorat), atât online, cât și fizic. Proiectul EURECA-PRO 1, de altfel unul strategic, a debutat în noiembrie 2020 și se va finaliza în noiembrie 2023, finanțarea provenind de la Comisia Europeană (80 la sută) și Ministerul Educației (20 la sută), ceea ce înseamnă 832.000 de euro pentru universitatea hunedoreană. Printr-un proiect comun, sunt cuprinse tehnologii de valorificare superioară a substanțelor minerale nonenergetice, valorificarea resurselor energetice regenerabile din zonă (hidro, bio, eoliană), promovarea unor măsuri de echitate interregională referitor la resurse, reorientarea competențelor în minerit în domeniul resurselor minerale nonenergetice (cuarț, materiale de construcție, sare, cupru).